Feriți-vă de soarele torid!

0
345

Pentru că, în această săptămână, este așteptat ca valul de căldură excesivă care a toropit Europa să ajungă și în România, specialiștii din cadrul DSP Vaslui îi sfătuiesc pe cetățeni să respecte câteva recomandări pentru a evita să se îmbolnăvească și să ajungă pe patul de spital.

Ca urmare a avertizărilor meteorologice ale Administrației Naționale de Meteorologie pentru perioada următoare, cu înregistrarea de temperaturi cuprinse între 30 – 32 grade Celsius, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui fac o serie de recomandări pentru populație în vederea protejării stării de sănătate. Primii vizați sunt copiii și bătrânii, precum și persoanele cu suferințe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice.

În primul rând, cetățenii trebuie să evite expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 – 18.00, iar în cazul în care, totuși, se aventurează afară în acest interval orar, ar trebui să poarte pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. De asemenea, sunt sfătuiți să facă dușuri călduțe pe parcursul zilei și să consume zilnic între 2 – 4 litri de lichide, fără a aștepta senzația de sete. Adică un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Sau să bea o doză de iaurt, care produce aceeași hidratare cu cea a unui pahar de apă.

„Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sănătății, recomandăm populației următoarele măsuri: • nu se va consuma alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; • se vor evita băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice; • se vor consuma fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă; • se vor evita activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit); • dacă în locuință există aer condiționat, se va regla aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; • se va acorda o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită; • în timpul deplasărilor, este util să intrați în spații climatizate sau organizate ca puncte de prim-ajutor în caz de caniculă (farmacii)”, spun specialiștii din cadrul DSP Vaslui.

Printre recomandările de sezon se numără și: păstrarea contactului în permanență cu vecinii, rudele și cunoștințele care sunt în vârstă sau cu dizabilități și monitorizarea stării de sănătate; întreținerea periodică a aparatelor de aer conditionat, inclusiv dezinfectarea, curățarea sau

înlocuirea filtrelor de aer, pentru a evita răspândirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronșite. Părinților li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare  și să evite drumurile pe distanțe lungi cu aceștia, ca pasageri, în mașinile fără climatizare. Iar persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale și să urmeze cu strictețe tratamentul prescris de medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.