Expoziție dedicată lui Ștefan cel Mare, la 518 ani de la moartea domnitorului

Odată cu împlinirea a 518 de la moartea voievodului Ștefan cel Mare, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” organizează expoziția „Civilizația vasluiană a epocii sale”, care va fi vernisată sâmbătă, 2 iulie 2022, la ora 10:00, în Sala „Multimedia” a muzeului.  

Pentru 2 iulie, chiar ziua în care s-a stins din viață domnitorul, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui organizează vernisajul Expoziției „Ștefan cel Mare. Civilizația vasluiană a epocii sale”. Acesta va avea loc la ora 10:00, în Sala „Multimedia” a muzeului.
Potrivit organizatorilor, evenimentul expozițional dorește să readucă în atenţia publicului vizitator personalitatea marelui voievod al Țării Moldovei, ostaş neînfricat, bun diplomat şi mare ctitor. „Deşi astăzi mai sunt puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale, expoziţia încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte de patrimoniu din veacurile XV-XVI: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, ceramică și cahle pentru sobă, piese de artă creștină etc. Vor fi expuse și lucrări de artă care reflectă omagiul urmașilor pentru marele domn și prețuirea lor pentru renumitele fapte de vitejie și de ctitorire ale acestuia”, au arătat organizatorii. Aceștia au precizat că exponatele fac parte din patrimoniul muzeal vasluian și conturează existența unei culturi materiale și spirituale care au aparținut unei înfloritoare civilizații medievale de pe aceste meleaguri. „Tocmai de aceea, majoritatea pieselor provin de la situl arheologic „Curțile Domnești” Vaslui – importantă reședință domnească de care Ștefan cel Mare s-a îngrijit în mod deosebit”, se pricizează într-un comunicat al muzeului prin care vasluienii sunt invitați să participe la această importantă manifestare expozițională care să le aducă aminte cu mândrie și smerenie de personalitatea covârșitoare a celui mai mare conducător al Țării Moldovei.

Organizatorii și prezentatorii acestui eveniment sunt prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, și dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf la aceeași instituție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.