Depunerea declarațiilor de avere, pe ultimul metru al ultimei sute de metri!

0
503

Astăzi este ultima zi în care parlamentarii, primarii, consilierii locali și județeni, funcționarii publici și toate celelalte categorii de persoane pe care Legea 176/2010 le obligă să-și depună declarațiile de avere și de interese o mai pot face. Însă, spre exemplu, luni, pe site-ul Primăriei Bârlad nu era publicată nici măcar una din declarațiile angajaților și ale consilierilor locali.

A mai rămas doar o zi până la expirarea termenului de depunere a declarațiilor de avere și de interese. Adică doar până pe data de 15 iunie, persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1) din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice pot depune declarațiile de avere și de interese pe anul 2021. Dacă, la nivel național, vorbim despre multe categorii de persoane vizate de această obligație, la nivelul județului este vorba despre cei zece parlamentari, primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, asimilații acestora, precum și asistenții judiciari și personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor.

Trebuie să-și declare averea acumulată în 2021 și funcționarii publici și șefii de compartimente, servicii și direcții din cadrul autorităților publice locale sau, după caz, în cadrul tuturor instituțiilor publice, directorii și inspectorii școlari, șefii de secție, directorii și managerii spitalelor publice, prefectul, subprefecții și personalul încadrat la cancelaria prefectului.

Aceeași obligație o au și membrii consiliilor de administrație, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum și persoanele care dețin funcții de conducere în cadrul regiilor autonome de interes local, a companiilor și societăților comerciale la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este actionar majoritar sau semnificativ. Tot până miercuri au la dispoziție și președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale pentru a-și depune declarațiile de avere și interese.

Cu atât de puțin timp înainte de expirarea termenului limită, am vrut să vedem cât de bine s-au conformat consilierii locali bârlădeni și funcționarii publici din cadrul Primăriei Bârlad și a instituțiilor subordonate. În mod deloc surprinzător (pentru că în fiecare an declarațiile au fost făcute publice cu întârzieri de câteva săptămâni), luni,nu apărea pe pagina de internet nici măcar una din declarațiile de avere și de interese ale funcționarilor. Situația era valabilă și în cazul celor 20 de consilieri locali, care sunt obligați prin lege să se conformeze până pe 15 iunie.

Rămâne de văzut când vor fi afișate, deoarece Legea 176/2010 prevede că cei care nu își îndeplinesc obligația în termenul legal ori nu declară cuantumul veniturilor realizate sau fac trimitere la alte înscrisuri pot fi sancționați cu amenzi contravenționale cuprinse între 50 – 2.000 lei. În plus, Agenția Națională de Integritate poate declanșa din oficiu procedura de evaluare. Aceleași sancțiuni le riscă și persoanele din instituțiile publice responsabile cu implementarea prevederilor Legii 176/2010, dar și conducătorul entității respective, dacă acesta nu îndeplinește obligațiile prevăzute de normativ.

„Atragem atenția asupra faptului că Agenția Națională de Integritate nu mai primește declarații de avere și de interese în format hârtie, iar toate declarațiile depuse astfel vor fi restituite destinatarilor, considerându-se a fi nedepuse în conformitate cu prevederile Legii 176/2010, cu modificările și completările ulterioare. Data limită pentru depunerea declarațiilor de avere și de interese (DA/DI) anuale de către persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1) din Legea 176/2010 (https://bit.ly/39gQu9g) este 15 iunie 2022. Subliniem faptul că declarațiile de avere și de interese se completează și se transmit Agenției Naționale de Integritate exclusiv prin platforma e-DAI, disponibilă pe pagina de Internet a Agenției (https://dai.integritate.eu/)”, precizează reprezentanții Agenției Naționale de Integritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.