AUR și USR își dau mâna la Vaslui, împotriva „Securității”

0
605

Lucru foarte rar, proiectele de legi care ar urma să acorde puteri sporite serviciilor de informații, inițiate de liberali și aflate acum în discuție în Parlament, sunt subietul în care USR și AUR se întâlnesc și își dau mâna: în opoziția față de acestea. Dacă liderul USR Vaslui, Mihai Botez, spune că se urmărește militarizarea societății, deputatul AUR Raisa Enachi susține că legile „ne aruncă direct într-o democrație cu epoleți”.

Politicienii vasluieni de la USR și AUR au păreri comune, cum foarte rar se întâmplă, în privința pachetului de legi susținute de liberali prin care, spun ei, serviciile speciale de informații ar urma să capete puteri sporite.  

Raisa Enachi, deputat AUR de Vaslui, spune că cele 10 legi vor da puteri vor crea imunitate pentru ofițerii SRI și SIE, „ar face aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și ar obliga cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora”.

„În 1989 românii au murit ca să scape de Securitate, iar ea revine acum mai puternică decât oricând”, spune parlamentarul de la AUR.

„Dacă ceea ce a apărut în presă se confirmă, ar fi un lucru foarte grav, pentru că prevederile în cauză ar permite abuzuri pe scară largă sub falsa mască a securității naționale. AUR se va opune categoric în Parlament unei asemenea inițiative, care ne-ar arunca direct într-o democrație cu epoleți”, spune Raisa Enachi.

De cealaltă parte, liderul USR Vaslui, Mihai Botez a avertizat și el asupra a ceea ce a numit „o militarizare până în cele mai profunde straturi ale societății?”, cum a scris parlamentarul pe pagina sa de socializare.

„Foarte mulți politicieni care au fost școliți de SRI sau chiar au predat la instituții SRI, se pregătesc acum să adopte un set de legi cu impact major pentru societatea românească. Procedura de scriere a acestor legi este una cât se poate de netransparentă. În presă, parlamentarii coaliției recunosc că aceste drafturi de legi au venit direct servite, probabil din zona serviciilor secrete. Parlamentului i se pregătește rolul de notar. Discuțiile despre schimbarea cadrului legislativ în domeniu siguranței naționale nu sunt noi. Legile sunt vechi și necesită îmbunătățiri, însă din ce s-a văzut în spațiul public, eventualele modificări numai îmbunătățiri nu pot fi numite”, spune parlamentarul USR.

Botez descrie succint și efectele modificărilor legislative propuse: „Super-imunități juridice pentru ofițerii SRI și SIE, secții speciale de procurori doar pentru ofițeri, eliminarea posibilității de a demite șefii serviciilor, obligarea cetățenilor de a colabora cu serviciile „la nevoie” – toate acestea se vor a fi introduse în legislație și adoptate pe repede înainte, sub justificarea unui război la nord de România”. Botez de întreabă: „Asta îți doresc românii? O militarizare până în cele mai profunde straturi ale societății? În loc să avem servicii sub control civil, democratic, avem o pseudo-democrație subordonată serviciilor? De asta au ieșit milioane de români în stradă? Ca toate deciziile să fie luate într-un birou din pădure, iar politicienii doar să execute?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.