Artileriștii bârlădeni, „ploaie de foc” în largul Mării Negre

Săptămâna trecută, militarii Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” Bârlad au tras cu rachete asupra unor ținte aflate în largul Mării Negre, în cadrul exercițiului tactic „Bizonul Negru 22”. Artileriștii bârlădeni nu se află la prima astfel de aplicație, la edițiile din 2021 și 2020 tot ei fiind protagoniștii exercițiilor cu trageri de luptă.

În intervalul 17-24 iunie, în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, județul Constanța, s-a desfășurat exercițiul tactic cu trageri de luptă „Bizonul Negru 22”, executat de către militari din cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” Bârlad. Aceștia au fost conduși de comandantul regimentului, colonelul Florin Coteț, însă la aplicație a fost prezent și colonelul Daniel Gogoescu, reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre. Ca și la ediția din 2021 („Bizonul Negru 21”), exercițiul a început cu deplasarea tehnicii către Poligonul Complex de Trageri Capu Midia, continuând prin ocuparea poziției de tragere, pregătirea muniției și executarea misiunilor de foc.

„«Ploaie de foc» la malul mării! În perioada 17-24 iunie, structuri din organica Regimentului 52 Artilerie «General Alexandru Tell» au executat misiuni de foc în cadrul exercițiului «Bizonul Negru 22.11» la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană «General de brigadă Ion Bungescu» din Capu Midia, județul Constanța. Scopul acestui exercițiu a fost familiarizarea personalului în executarea misiunilor de foc cu tehnica nou intrată în dotarea regimentului, precum și pentru validarea capacității operaționale a unei baterii LAROM. Spirit de echipă, efort maxim, atenție sporită, calcule matematice precise, perseverență și tenacitate sunt câteva din trăsăturile unui artilerist de care depinde succesul unei misiuni de foc. Misiunile executate au fost unele complexe, având în vedere că s-au executat cu sprijinul mijloacelor aeriene și navale din dotarea Bazei 57 Aeriene «Mihail Kogălniceanu» și a Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime”, au precizat vineri, 24 iunie, reprezentanții Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” Bârlad.

„Ținte nimicite la 17 kilometri în largul mării de artileriștii bârlădeni! Poligonul Complex de Trageri Capu Midia a fost locul de lansare a zeci de rachete LAR MK-4 spre ținte aflate la 17 kilometri în largul Mării Negre. Militarii Regimentului 52 Artilerie Mixtă «General Alexandru Tell» din Bârlad au dovedit pe terenul de instrucție că stăpânesc calculele matematice, precizia și tactica. Rachetele de calibrul 160 mm au țâșnit din lansatoare cu o viteză de 340 m/s și au nimicit țintele aflate la suprafața apei în 45 de secunde. Comandantul regimentului, colonelul Florin Coteț, spune că misiunea din poligonul Capu Midia a fost executată pentru familiarizarea militarilor cu acest nou sistem intrat în dotarea structurilor din cadrul regimentului, dar și pentru validarea bateriei care a executat tragerile. Structurile din cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă «General Alexandru Tell» sunt destinate, în principal, în angajarea țintelor inamice aflate la distanțe mari față de dispozitivul propriu. La tragerile din Poligonul Capu Midia, care au avut loc în perioada 17-23 iunie, a fost prezent și colonelul Daniel Gogoescu, reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre”, au anunțat, tot vineri, și reprezentanții Forțelor Terestre Române.

De menționat că, în 2021, exercițiul „Bizonul Negru 21” s-a desfășurat între 12-16 aprilie, tot în Poligonul Complex de Trageri Capu Midia, iar în 2020, exercițiul „Bizonul Negru 20” a avut loc între 7-11 septembrie, însă în Centrul de Instruire Secundar pentru Luptă „Smârdan”. În ambele cazuri, tot militarii Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” Bârlad au fost „protagoniștii” exercițiilor cu trageri de luptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.