Aproape 2.500 de absolvenți din județ susțin probele scrise ale Bac-ului 2022

Începând de astăzi, aproape 2.500 de absolvenți de liceu din județ intră în febra probelor scrise ale Bacalaureatului 2022, primul hop fiind proba la Limba și literatura română. Examenul se va desfășura în nouă centre de examen la nivelul județului. Pentru a descuraja tentativele de fraudare, oficialii învățământului vasluian precizează că toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui a transmis vineri, 17 iunie, un comunicat de presă prin care a anunțat începerea probelor scrise la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2022. Astfel, potrivit ISJ Vaslui, în județ vorbim despre 2.495 de absolvenți de liceu înscriși la probele scrise.

Astfel, după ce, în ultimele două săptămâni, candidații au susținut probele orale ale examenului, astăzi, 20 iunie, vor continua cu prima probă scrisă, în speță Limba și literatura română – proba E.a). Potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministru, Bacalaureatul va continua marți, 21 iunie, cu proba obligatorie a profilului – proba E.c), miercuri, 22 iunie, cu cea la alegere a profilului și a specializării – proba E.d). Ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă – proba E.b), este programată joi, 23 iunie.

„La nivelul județului, examenul național de bacalaureat este organizat în nouă centre. Pentru susținerea probelor scrise, în județul Vaslui s-au înscris 2.495 de candidați, dintre care 2.333 de candidați susțin proba E.a), 2.396 susțin proba E.c) și 2.398 susțin proba E.d). Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul http://bacalaureat.edu.ro/2022/, este prevăzută pentru 27 iunie (până la ora 12.00). Precizăm faptul că afișarea rezultatelor se va face prin anonimizare, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, la prima probă scrisă susţinută. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 – 18.00, iar soluționarea acestora se va face în perioada 28 – 30 iunie. Nota acordată ca urmare a rezolvării contestației poate modifica nota inițială, după caz, prin creștere sau descreștere, reprezentând nota finală obţinută de candidat la proba respectivă. Rezultatele finale vor fi afișate pe 1 iulie, pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei şi a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui”, spun reprezentanții ISJ Vaslui.

Aceștia precizează că fiecare probă va începe la ora 9.00, iar accesul în sălile de examen este permis până la ora 8.30, pe baza unui act de identitate. Trebuie știut și faptul că timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru elevii pentru care s-a aprobat această solicitare (valabil în cazul celor cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare). Pentru a descuraja tentativele de fraudare, oficialii învățământului vasluian precizează că toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

„Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar  pentru executarea schemelor și a desenelor vor putea utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la  Matematică și Geografie, candidații pot folosi doar instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe,  poșete, etc., candidaţii având obligaţia de a le lăsa în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisie. De asemenea, nu este permis accesul în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi / asistenţi din centrul / centrele de examen sau cu exteriorul. În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei, să transmită rezolvarea subiectelor ori să facă schimb de foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale”, mai precizează reprezentanții ISJ Vaslui în comunicatul de presă.

Potrivit metodologiei, candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele / obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni și nu le sunt recunoscute notele obținute la probele promovate anterior eliminării.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: • recunoașterea / echivalarea / susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice  și digitale; • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800/800.289, pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise, între orele 8.00 – 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.