APM Vaslui, avertisment către cetățeni: distrugeți ambrozia sau veți fi amendați!

Pentru a evita sancțiunile legale, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui le cer persoanelor fizice și juridice și autorităților locale din județ să distrugă buruiana ambrozia de pe terenurile avute în proprietate sau în administrare. În caz contrar, cetățenii riscă amenzi de până la 5.000 de lei, iar firmele și autoritățile – amenzi de până la 20.000 lei.

Oficialii APM Vaslui au publicat, ieri, 15 iunie, un anunț de interes public referitor la distrugerea buruienii ambrozia, ce provoacă reacții alergice severe unor persoane. Aceștia fac apel la persoanele fizice și juridice din județ care dețin terenuri să efectueze activități de combatere a acestei buruieni prin cosire și ierbicidare, astfel încât să se prevină înmulţirea ambroziei și să reducă consecinţele negative asupra sănătăţii populaţiei. Mai ales că, în caz contrar, riscă amenzi usturătoare.

„În intervalul dintre răsărirea ambroziei şi apariţia primelor sale flori, adică cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, conform Legii nr. 62/2018 pentru combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor trebui să efectueze periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Pe lângă alergiile pe care le provoacă, caracterul nociv pentru agricultură este dat de capacitatea foarte mare de fructificare şi de vitalitatea acestei specii. Nesocotirea prevederilor legislației specifice de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri / beneficiarii lucrărilor de construcţii / administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole reprezintă contravenție, fiind pedepsită cu amendă”, spun reprezentanții APM Vaslui.

„Pentru persoanele fizice, amenda aplicabilă va fi de la 750 lei până la 5.000 lei. Persoanelor juridice li se va aplica o amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei, conform art. 3 din Legea nr. 62/2018 pentru combaterea buruienii ambrozia. Atenție! Obligaţia de a lua măsurile necesare pentru prevenirea instalării sau răspândirii ambroziei pe terenurile afectate de lucrări va reveni și beneficiarilor lucrărilor de construcții. În ariile naturale protejate, lucrările de întreţinere a terenului în scopul combaterii ambroziei se vor efectua în acord cu planul de management al ariei naturale ocrotite. Metodele recomandate prin legislație pentru prevenirea, combaterea si distrugerea ambroziei sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea”, mai precizează reprezentanții APM Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.