Atleta Sorana Țuțu, barem de calificare pentru Campionatul European de Tineret din 2023

Prestație extraordinară reușită, în week-end, de atleta Sorana Țuțu (19 ani), legitimată la Clubul Sportiv Școlar (CSS) Bârlad, în cadrul Campionatului Național de Marș 20 km, desfășurat la Craiova. Nu doar că a cucerit titlul de campioană națională la categoria U20 și pe cel de vicecampioană națională la categoria U23, ci a reușit să îndeplinească baremul impus pentru participarea la Campionatul European de Atletism pentru Tineret din 2023. Asta după ce, tot în acest an, mărșăluitoarea a obținut calificarea la două campionate mondiale din 2022: Campionatul Mondial de Marș din Oman (4-5 martie) și Campionatul Mondial de Atletism U20 din Columbia (2-7 august).

Sorana Țuțu, în vârstă de 19 ani, din comuna Perieni, ce practică atletismul în cadrul CSS Bârlad, categoria Junioare 1 (U20), face în continuare istorie în sportul vasluian! În acest week-end, sportiva antrenată de profesorul Lucian Bolgar a reușit să cucerească un titlu de campioană și unul de vicecampioană națională „dintr-un foc”. Concret, aceasta a participat la Campionatul Național de Marș – 20 km pentru Seniori, U23 și U20 – Individual și pe Echipe, desfășurat sâmbătă, 25 iunie, la Craiova, județul Dolj. După cum se precizează chiar în denumirea competiției, sportiva a mărșăluit pe distanța de 20 de kilometri, întrecându-se cu 14 atlete din categoria sa, dar și din categoriile Tineret (U23) și Senioare.

După o cursă extraordinară, Sorana a obținut medalia de aur și titlul de campioană națională la Junioare 1, respectiv medalia de argint și titlul de vicecampioană națională la categoria Tineret, cu timpul 1:47.37 (o oră, 47 de minute și 37 de secunde). Iar la Senioare, același timp a clasat-o pe locul IV.

Însă, cel mai important este faptul că această prestație a dus la îndeplinirea baremului în vederea calificării ei încă de pe acum la ediția de anul viitor a Campionatului European de Atletism pentru Tineret (European Athletics U23 Championships) din Espoo, Finlanda, ce va avea loc între 13-16 iulie 2023. Baremul de calificare stabilit de oficialii Federației Internaționale de Atletism este de 1:48 (o oră și 48 de minute), însă mărșăluitoarea a scos cu 23 de secunde mai puțin decât era necesar.

Performanța Soranei este cu atât mai valoroasă cu cât abia a trecut prin stresul și emoțiile examenului de Bacalaureat, așa că a dedicat mai puțin timp antrenamentelor sportive. În plus, în ultimii ani, s-a specializat mai mult pe distanța de 10 kilometri, întrucât pe cea de 20 kilometri scotea un timp foarte slab. Acum, însă, a mărșăluit cu mai bine de 30 de minute mai repede decât în anii anteriori. Asta în ciuda faptului că, pentru a putea participa la cursa de la ora 6.00, s-a trezit cu noaptea în cap, adică la ora 4.00.

„Astăzi (sâmbătă, n. r.), la Craiova, s-a desfășurat Campionatul Național de 20 km Marș Seniori, Tineret și Juniori 1, unde sportiva mea, Țuțu Sorana, a reușit să facă o cursă fantastică, câștigând titlul național la Juniori 1, ocupând de asemenea locul II la categoria Tineret și locul IV la Senioare!!! Totodată, și-a îndeplinit și baremul pentru participarea la Campionatul European de Tineret din 2023, cu timpul 1:47.37! Mulțumesc SCM Deva, CSS Bârlad și tuturor sponsorilor (firmelor Rosavis Prod, Greenfield Club Bârlad, SC Happydent, etc.) pentru susținerea necondiționată!!!”, a scris profesorul Bolgar pe contul său de socializare la scurt timp după performanța Soranei.

Trebuie spus că, tot în acest an, Sorana a obținut calificarea la două campionate mondiale de marș din 2022, însă în proba de 10 kilometri. Astfel, în luna februarie, în urma prestației de la Campionatul Național de Marș din Timișoara, s-a calificat la Campionatul Mondial de Marș din Oman, stat situat în Orientul Mijlociu, găzduit de capitala Muscat, în perioada 4-5 martie. De asemenea, în luna mai, în urma participării la „Patras Race Walking Festival 2022 & Greek Championships for 20.000 meters Race Walking Men – Women” din Grecia, s-a calificat la Campionatul Mondial de Atletism U20, găzduit de Cali, un important oraș din Sud-Vestul Columbiei, în perioada 2-7 august.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.