15 percheziții în județ și 45 de audieri într-o anchetă a autorităților germane, înșelate cu un milion de euro

Polițiștii și procurorii au făcut ieri 15 percheziții în județ, în Bârlad, Zorleni, Murgeni și Băcești, și au audiat 45 de persoane în cadrul unei anchete a autorităților germane. Cei cercetați sunt acuzați că au prejudiciat statul german cu peste un milion de euro recrutând persoane vulnerabile, fără posibilități materiale, pe care le-au mutat în Germania, pentru a încasa pe numele lor indemnizații sociale și alocați pentru minori.

Polițiștii vasluieni, coordonați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism alături de polițiștii din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale, au efectuaat ieri nu mai puțin de 15 percheziții domiciliare pe raza județului Vaslui, în Bârlad, Murgeni, Zorleni și Băcești. Ei au acționat în cadrul unei anchete a autorităților germane, în baza a trei ordine europene de anchetă emise de autoritățile judiciare din Germania, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune și evaziune fiscală în domeniul asigurărilor sociale. În același timp, în Germania erau efectuate 29 de percheziții domiciliare privind activitatea aceluiași grup infracțional.

Cercetările efectuate de autorităţile judiciare din Germania vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală, în urma căreia statul german a fost prejudiciat cu peste 1 milion de euro.

„În perioada 2014-2017, membrii grupului infracțional organizat au recrutat, prin inducerea în eroare cu privire la obținerea unor locuri de muncă sau prin constrângerea exercitată în vederea achitării unor datorii contractate anterior, familii vulnerabile din România, cu o situație financiară precară, pe care le-au relocat temporar în Germania, în vederea obținerii indemnizațiilor acordate de statul german pentru creșterea și îngrijirea copiilor minori, precum și alte ajutoare sociale. Astfel, odată ajunse pe teritoriul statului german, familiile provenite din România au fost cazate de membrii grupului infracțional organizat, care au deschis conturi bancare pe numele acestora (cardurile bancare rămânând în posesia membrilor grupului infracțional organizat), și le-au solicitat să depună documentele necesare în vederea obținerii ajutoarelor sociale. Imediat după ce erau plătite prestațiile sociale, familiile erau trimise înapoi în România de către membrii grupului infracțional organizat, care au continuat să încaseze sumele de bani plătite cu titlu de ajutoare sociale pentru familiile care părăsiseră teritoriul acestui stat. Acționând în această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au prejudiciat statul german, având în vedere faptul că reședința obișnuită în Germania este o condiție pentru a solicita și primi indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copiilor minori”, se spune într-un comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

În cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate ieri au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri care au legătură cu activitatea infracțională a celor vizați de anchetă. De asemenea, au fost audiate, până în acest moment, în calitate de suspect, un număr de 45 de persoane.
„În cadrul acțiunii a fost pus în aplicare pe raza județului Vaslui un mandat european de arestare, persoana solicitată fiind prezentată, după audiere, parchetului competent în vederea sesizării instanței de judecată. În plus, 4 persoane au fost arestate în Germania. Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, care a organizat 4 întâlniri de coordonare. Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor județene de poliție din Bacău, Galați, Iași, Neamț, Vrancea și Ialomița. La activitățile desfășurate pe teritoriul României au participat 2 procurori din Germania și ofițerul de legătură al BKA la București. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române”, au mai precizat cei de la DIICOT.

„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au adăugat aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.