Ziua Internaţională a Astronomiei, marcată la Bârlad cu ajutorul celui mai performant telescop solar din țară

0
641

În data de 7 mai, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”, din Bârlad, va organiza o activitate de promovare a astronomiei: Ziua Internaţională a Astronomiei (Astronomy Day), care se aniversează în fiecare an într-o zi de sâmbătă din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar.

Mișcarea a început în California (SUA) în anul 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis că decât să invite oamenii să participe la o seară de observații astronomice într-un loc îndepartat de oraș, mai bine ar fi ca clubul de astronomie să organizeze observaţii astronomice în mijlocul orașului, și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop.

Anul acesta, Ziua Astronomiei se va aniversa pe 7 mai şi, ca în fiecare an, echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”, va marca acest eveniment prin organizarea unei prezentări publice, la ora 12.00, în aer liber, pe terasa Observatorului Astronomic.

Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Cătălin Angheluţă şi Ecaterina Angheluţă, de la Colegiul „Gh. Roşca Cadreanu” Bârlad. Între orele 13.00 – 14.00, se vor organiza şi observaţii solare, cu cel mai performant telescop solar din România. De asemenea, sâmbătă seara, se vor organiza şi observaţii astronomice în stradă, în zona parcului „Victor Ion Popa”, (lângă statuia lui Mihai Eminescu), orele: 21.00 – 22.00.

„De menționat că observaţiile solare şi cele nocturne din stradă, se vor desfăşura numai dacă cerul va fi senin”, a precizat organizatorul evenimentului, Dumitru Ciprian Vîntdevară, șeful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.