Sate fără câini. Se înmulțesc actele de vandalism în mediul rural vasluian

„Nu știu ce sa cred despre anumiți cetățeni din satul Docani!”, a scris primarul din Vinderei, după ce stația de epurare din sat a fost vandalizată, hoții furând gardul împrejmuitor, țevi, panouri și chiar scările! La începutul lunii, primarul din Bălteni era la fel de contrariat de vandalizarea bazinului de alimentare cu apă din sat. Luna trecută, primarul din Șuletea constata, la rândul lui, că sute de metri de cablu de telefonie și internet – dintre satele Jigălia și Rășcani – dispăruseră fără urmă. Cine fură? Un posibil răspuns avem după ce, pe 15 mai, polițiștii au oprit în trafic un vasluian din Puiești care transporta 150 de metri de cablu furat de pe marginea drumului DJ 243 în Mărășești.

„Nu știu ce sa cred despre anumiți cetățeni din satul Docani! Fac un apel la oamenii de bună credință din satul Docani să ne ajute în depistarea acestor vandali care au smuls țevile de la gardul de protecție a stației de epurare, au tăiat cablul de alimentare la bazinul de apă, au spart țeava de alimentare de la bazin, au furat 6 panouri doka de cofraj și 2 scări”, scria marți, pe contul său de socializare, primarul comunei Vinderei, Ionuț Ghiur, invitându-i pe oamenii din sat să ia atitudine „contra acestor persoane certate cu legea și bunul simț”. „Mă întreb, cetățenii acestui sat își doresc aceste investiții sau vor să se întoarcă în timp, în anul 2016?!”, scrie, cuprins de indignare, primarul.  

Nu este însă singurul act de vandalism și furt din ultima perioadă. Pe 8 mai primarul din Bălteni, de data aceasta, era la fel de revoltat și contrariat atunci când scria și el po contul să de socialziare: „Este inadmisibil ca în ziua de astăzi și într-o comună care o credem noi civilizată să fie vandalizată alimentarea cu apă! În cursul zilei de ieri seară spre dimineață (7 spre 8 mai – n.r.), au fost sparte lacătele de la bazinul de alimentare cu apă din Bălteni Deal, au dat drumul la vane, au spart camera de vane unde au inundat tot sistemul de pompare! Incredibil ce s-a întâmplat! Parcă trăim în altă lume!”, scria primarul Relu Brașoveanu.

Primarul din Șuletea, Ciprian Tamaș, avea o experiență asemănătoare la mijlocul lunii trecute, atunci când a constat, chiar înainte de Sărbătorile Pascale, că indivizi rămași neidentificați au furat cablul de telefonie și internet dintre două sate, Jigălia și Rășcani. „Bună dimineața! Începem săptămâna patimilor urât …cu o veste tristă! Azi-noapte, minți neisprăvite au furat cablul de pe stâlpii Telekom, cablu care alimenta Jigălia și Rășcani cu telefonie fixă și internet! Cuvintele sunt de prisos …sunt sigur că vor rămâne autori necunoscuți, dar sunt și mai sigur că vor fi pedepsiți de Dumnezeu!”, scria consternat și primarul din Șuletea.

Chiar dacă în celelalte cazuri, cel puțin până în prezent autorii au rămas necunoscuți și, bineînțeles, nepedepsiți, polițiștii vasluieni au rezolvat unul dintre cazurile de furt și vandalism care se înmulțesc în satele vasluienii. A fost vorba despre un vasluian din Puiești oprit în trafic și asupra căruia s-au descoperit 150 de metri de cablu de telecomunicații pe care le furase de pe marginea drumului județean DJ 243 din localitatea Mărășești. La mijlocul acestei luni, Inspectoratul de Poliție al Județeului Vaslui transmitea: „În data de 15 mai 2022, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 243, în localitatea Iezer, comuna Puiești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, o autoutilitară înmatriculată în județul Vaslui, condusă de către un bărbat în vârstă de 32 de ani, din localitatea Mărășești. Cu ocazia verificărilor, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul de 32 de ani transporta 150 de metri de cablu de telecomunicații, pe care acesta l-ar fi tăiat și sustras de la liniile de telecomunicații de pe marginea drumului județean DJ 243 din localitatea Mărășești. De asemenea, în autoutilitara condusă de către bărbat, polițiștii au identificat mai multe instrumente ce ar fi putut fi folosite la comiterea infracțiunii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.