Pendul Foucault instalat la Școala „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad. Este a patra unitate școlară din țară care deține un astfel de mecanism

0
458

Cu ocazia activității „Pendulul Foucault – reper al mișcării de rotație a Pământului în jurul axei sale”, desfășurate în week-end, un astfel de mecanism a fost instalat la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonivici” Bârlad. Unitatea școlară a devenit astfel a patra instituție de învățământ preuniversitar din țară dotată cu un pendul Foucault.

Sâmbătă, 7 mai, sala de sport a Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad a găzduit activitatea „Pendulul Foucault – reper al mișcării de rotație a Pământului în jurul axei sale” din cadrul proiectului „Spaţiul cosmic – o permanentă provocare”, coordonat de Asociația Astronomică Sirius (AAS) Bârlad. Pendulul lui Foucault a constituit un experiment celebru pus în practică de către Jean Bernard Léon Foucault, ce a confirmat rotaţia Pământului în jurul axei sale. A fost realizat pentru prima dată în faţa publicului în 1851, sub cupola Panteonului din Paris.

Invitat special la activitatea din week-end a fost profesorul Dimitrie Olenici, creatorul Planetariului și Observatorului privat Horodnic de Jos, județul Suceava, care a donat școlii bârlădene și AAS Bârlad un pendul Foucault. Profesorul Olenici, care a contribuit la multe dintre instalările de pendule Foucault pe teritoriul României, a studiat și continuă să cerceteze diverse soluții constructive. O dovadă a continuității activității sale de promovare de astfel de experimente în actualitate este și instalarea de sâmbătă a unui pendul Foucault la Școala „Episcop Iacov Antonovici”. Instrumentul are masa de 7 kilograme și lungimea de circa 6,5 metri.

„Această școală devine a patra instituție din învățământul preuniversitar din România care dispune din acest moment de acest mecanism pentru realizarea experimentelor privind rotația Pământului, la orele de fizică și geografie, precum și în activitățile experimentelor realizate de elevii care activează în cadrul AAS, în timpul unor evenimente astronomice (eclipse de Soare și de Lună, conjuncții, așa zisele alinieri planetare, etc.). În cadrul acestor experimente, se vor putea pune în evidență efectele Allais și Jeverdan-Rusu-Antonescu, care se produc atât în cazul eclipselor, cât și în cazul conjuncțiilor și opozițiilor planetelor, când e Lună Nouă sau Lună Plină, adică sunt „efecte de syzygy” și pot apărea și în zonele în care evenimentele astronomice mai sus amintite sunt invizibile optic”, ne-a declarat prof. Ioan Adam, președintele AAS Bârlad.

Acesta a precizat că profesorul Olenici a primit din partea școlii gazdă și a AAS Bârlad o Diplomă de Onoare, în semn de prețuire pentru activitatea de cercetare referitoare la anomaliile în comportarea pendulului Foucault în timpul diverselor evenimente astronomice și pentru includerea Școlii „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad în rețeaua unităților de învățământ din România care efectuează experimente cu pendulul Foucault.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.