Muzeul Județean Vaslui, 3.000 de vizitatori la Noaptea Muzeelor!

0
520

Sâmbătă, 14 mai 2022, și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vasluia a sărbătorit a XVIII-a ediție a evenimentului cultural Noaptea Muzeelor. Vasluienii, iubitori de frumos și cultură, au răspuns pozitiv invitației de a petrece o seară de neuitat la muzeu, au așteptat cu nerăbdare debutul programului artistic și au vizitat masiv expoziția permanentă și expozițiile temporare. Pragul instituției a fost trecut de 3.000 de vizitatori în noaptea în care porțile au rămas deschise până la ora 12.00.

Ca de fiecare dată, prezența personajelor istorice a atras ca un magnet spectatorii de toate vârstele, care au făcut cunoștință și s-au fotografiat cu Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, Emil Racoviță, Constantin Tănase, Constantin Prezan, Peneș Curcanul, Maria Voichița, Elena Cuza, Luiza Zavloschi, Elena Șubin, Aglae Pruteanu, Ioan Rășcanu și alte personalități locale care s-au remarcat în domeniile în care au activat.

Spectacolul, care s-a desfășurat pe esplanada din fața instituției de cultură și în Centrul Civic, a fost unul cu un repertoriu divers, pe placul melomanilor. Au urcat pe scenă artiști locali și consacrați, dintre care amintim: Fanfara Rotaria, elevii Asociației DUO ART Parfeni &Trufia, Monica Roșu și Rareș Trufea. Invitații surpriză au fost membrii formației Policrom, care au încântat publicul cu o selecție de coveruri internaționale. Seara s-a încheiat pe acordurile de jazz oferite de Sorin Zlat Band București.

Cele două vernisaje – „Donații/Donatori”, în sala „Arta” și „Exponatul anului 2021”, în sala „Multimedia” – au completat cu succes programul evenimentului „Astă seară…la muzeu!”.

Copiii au fost entuziasmați de „vânătoarea de comori”, organizată în colaborare cu editura Twinkl România. Aceștia au primit hărți interactive pe baza cărora au trebuit să identifice o mascotă personalizată, așezată printre exponate.

Aflat la a doua ediție, concursul „Detectiv peste timpul istoric”, care a presupus identificarea de către vizitatori a unui bun cultural din expoziția de bază, amplasat la o altă secție decât cea de care aparține, a fost primit cu interes și anul acesta. Câștigătorul va fi stabilit prin tragere la sorți.

Tombola „Alege exponatul tău!” a atras atenția vasluienilor, care au votat bunul cultural cel mai interesant, înscriindu-se în acest mod la a doua tragere la sorți, premiul constând în cărți.

Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui și Primăria Municipiului Vaslui.

Muzeul vasluian, cifre „fără precedent” în istoria participării la Noaptea Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România mulțumește tuturor muzeelor și entităților culturale prietene care au participat la cea de-a 18-a ediție a Nopții Muzeelor. A fost un eveniment care a animat, în cel interesant mod cu putință, nu mai puțin de 260 de spații și medii muzeale și culturale din toată țara. Ele au dat sens și conținut evenimentului, noi le-am făcut cunoscute publicului.

Cea de a 18-a ediție a Nopții Muzeelor a fost prezentă în 260 de muzee și spații culturale prietene, din peste 90 de localități (orașe, comune, sate), care au acoperit geografic 39 de județe. În București, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când mai mult de 80% dintre punctele de interes din circuitul orașului erau pline de oameni care așteptau să intre pentru a se bucura de programul oferit.

În acest moment, după centralizarea datelor furnizate de reprezentanții a 123 din cele 260 de obiective branșate la circuitul național, cifra de prezență a fost de 325.133 de vizitatori la nivelul întregii țări, dintre care 83.409 de vizitatori numai în București (acolo unde au fost colectate date de la 35 din cele 64 spații activate de Noaptea Muzeelor). În orașul Iași s-a înregistrat a doua cea mai mare prezență din partea publicului, cu 34.647 de vizitatori înregistrați pentru toate muzeele din administrarea Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, 13.082 de vizitatori pentru cele ale Muzeului Literaturii Române din Iași și 18.847 de vizitatori pentru cele ale Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași. În Cluj-Napoca, o prezență impresionantă de vizitatori s-a înregistrat la Muzeul de Artă (16.800), la fel și la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (5.447). Un record și o prezență supriză în topul vizitării s-a înregistrat în jud. Neamț, acolo unde cele 14 muzee ale Complexului Muzeal de aici au raportat o cifră de vizitare de 35.000 de persoane. La Suceava, cele 5 obiective ale Muzeului Bucovinei s-au bucurat de prezența a 13.909 vizitatori. În județul Dâmbovița, muzeele administrate de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” au fost vizitate de 10.738 de vizitatori. Muzeul ASTRA din Sibiu, singurul muzeu participant din acest oraș, a raportat o rată de vizitare de 11.311 de persoane, fiind constant unul dintre cele mai vizitate obiective muzeale din țară cu ocazia Nopții Muzeelor și nu numai. Revenind în București, cifre remarcabile de vizitare au fost consemnate la Arcul de Triumf (11.000 de vizitatori), la Muzeul Național de Geologie (17.195 de vizitatori), la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (7.851 de vizitatori) și la Muzeul Național al Țăranului Român (peste 6.000 de vizitatori). Muzeele Municipiului București au fost vizitate, cumulat, de 9.323 de vizitatori, iar cele ale Muzeului Național al Literaturii Române de 6.700 de vizitatori. La Muzeul Pandemiei, proiect al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, s-au înregistrat 1.144 de vizitatori.

Trebuie menționat că multe muzee din orașe din țară au avut cifre fără precedent în istoria participării lor, cum au fost în Călărași, Vaslui, Deva, Buzău, Constanța, Galați sau Brașov. În Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii a confirmat așteptările cu aproximativ 10.000 de vizitatori. De asemenea, a fost pentru prima oară când biletele emise în regim de gratuitate au fost epuizate în 2 – 3 ore în multe situații din țară, iar acest lucru a îngreunat sistemul de numărare și de înregistrare a vizitatorilor, motiv pentru care suntem convinși că ratele de vizitare au fost mai mari decât cele raportate de multe muzee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.