Concursul „Luceafărul” și-a desemnat câștigătorii

0
653

Sediul Asociației Astronomice Sirius” (AAS) Bârlad, situat în curtea Școlii „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, a găzduit festivitatea de premiere a Concursului de creație poetică „Luceafărul”, organizat de AAS Bârlad. Cei mai buni elevi de la fiecare secțiune și categorie de vârstă au primit bani, diplome, trofee, revista „Pași spre infinit” și tricouri.

Zilele trecute, Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) – Club UNESCO în parteneriat cu Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Societatea Științifică „Orion” Tulcea, Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad și Consiliul Local și Primăria Bârlad, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a organizat festivitatea de premiere a celei de-a VII-a ediții a Concursului regional de creație poetică „Luceafărul”. Competiția face parte din activitățile proiectului „Priviți cerul înstelat!”, implementat din anul 2014 de AAS sub egida Uniunii Astronomice Internaționale, și s-a desfășurat în perioada ianuarie – mai 2022.

Concursul s-a desfăşurat pe trei secţiuni („Poezie”, „Eseu” şi „Science Fiction”) și pe trei categorii de vârstă (categoria 1 – clasele VII-VIII, categoria 2 – clasele IX-X și categoria 3 – clasele XI-XII). Juriul coordonat de profesoara Rica Luchianov a fost format din cadre didactice de specialitate și scriitori consacrați, criteriile de jurizare fiind creativitatea și originalitatea. În urma evaluării lucrărilor care au obţinut premiul I la cele trei secțiuni, scriitoarea Liliana Liciu a stabilit câştigătorii Trofeului ediţiei a VII-a, pe fiecare secţiune şi categorie de vârstă. Toate rezultatele pot fi găsite pe pagina de internet a AAS (www.astronomica.ro).

La festivitatea de premiere găzduită sâmbătă, 14 mai, de Școala „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, au participat elevi, părinți, bunici, cadre didactice, conducerea școlii gazdă, parteneri din Tulcea (prof. Niculae Dobrescu – președintele Societății Științifice „Orion”, prof. Mariea Dobrescu), din București (Andrei Dorian Gheorghe – consilier cultural SARM), din Constanţa (prof. dr. Narciza Paraschiva Topor – Liceul Teoretic „Decebal”, ing. Adrian Topor). Au luat parte, de asemenea, Vitalie Chistol – coordonatorul Planetariului Universității Tehnice a Moldovei, membri ai juriului (scriitoarea Liliana Liciu din București și profesorii Camelia Stoica, Gabriela Dobrea, Cecilia Sava și Ionel Șerban de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad). Nu au putut participa, din păcate, din cauza situației geopolitice actuale, elevii de la Liceul Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” Chișinău, Republica Moldova, și coordonatorul lor, prof. Ina Logaciova.

„Concursul stimulează elevii de gimnaziu și liceu pentru realizarea de creații literare în care unul dintre motivele temei de concurs este proporția gigantică a spațiului și timpului universal, în fapt viziunea asupra Cosmosului în antiteză cu ființa umană neînsemnată și muritoare, evoluția Cosmosului, armonia născută din rotirea aștrilor și perspectiva mitologică. Concursul «Luceafărul» a crescut de la o ediție la alta, adunând elevi din diverse regiuni ale României și din Republica Moldova. Creațiile elevilor ne-au încântat sufletul și ne-au arătat că tinerețea înseamnă creație, bucurie și frumos! Felicitări participanților și cadrelor didactice coordonatoare pentru implicarea în proiect!”, a declarat prof. Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad și coordonatorul proiectului.

Trebuie spus că municipalitatea a alocat 4.000 de lei pentru premiile elevilor, în timp ce scriitoarea Liliana Liciu a oferit Trofeul concursului la fiecare secțiune și categorie de vârstă, AAS și Școala „Episcop Iacov Antonovici” au oferit diplomele și revista „Pași spre infinit”, iar Sport Club Cronos Bârlad a oferit tricouri tuturor participanților. Tot cu această ocazie, partenerilor în proiect le-au fost înmânate diplome de excelență pentru contribuția deosebită la succesul manifestării. Nu în ultimul rând, Andrei Dorian Gheorghe, cel mai titrat cavaler al poeziei astronomice românești, a înmânat elevei Alexandra Drestaru, campion absolut al ediției a VII-a (3 premii I și 2 titluri de Laureat), trei volume de beletristică din colecția Editurii Astromix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.