Casa Sturdza din Bârlad, aflată pe Lista Monumentelor Istorice, a fost redeschisă publicului

După mai bine de zece ani în care a fost închisă din cauza stării avansate de degradare, Casa Sturdza, una dintre clădirile ce aparțin Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad și care se află pe Lista Monumentelor Istorice, a fost redeschisă publicului iubitor de frumos. Anterior, a fost reabilitată și modernizată cu fonduri de la Consiliul Județean Vaslui.

Vineri seară, cu prilejul inaugurării expoziției – concurs Bienala Internațională de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza”, a fost redeschisă publicului și Casa Sturdza, clădire de patrimoniu ce va găzdui Muzeul Colecțiilor din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Aflat în stare avansată de degradare, motiv pentru care a și fost închis în ultimii 11-12 ani pentru a nu pune în pericol vizitatorii și custozii, imobilul a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare cu fonduri de la Consiliul Județean Vaslui. Potrivit reprezentanților instituției vasluiene, lucrările au vizat refacerea acoperișului și a fațadei, schimbarea ușilor, igienizarea întregului spațiu și refacerea curții interioare cu spațiu verde și iluminat modern.

„Reabilitarea Casei Sturdza de la Bârlad a fost unul din obiectivele incluse pe lista de investiții a Consiliului Județean Vaslui, iar astăzi (vineri, 13 mai, n.r.) asistăm la inaugurarea acesteia. Aici vor fi expuse lucrările unor pictori reprezentativi contemporani, cu origini bârlădene. Este vorba despre pictorul Corneliu Vasilescu și graficianul Dragoș Pătrașcu. Am considerat că este de datoria noastră să încercăm să facem acest lucru și să le oferim un spațiu adecvat pentru a-și expune lucrările”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, cu prilejul redeschiderii imobilului.

În ceea ce privește expoziția Bienala Internațională de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza”, aflată la a IV-a ediție, evenimentul a reunit aproape 200 de artiști din 39 de țări, de pe patru continente. Vernisarea a fost realizată de criticul de artă dr. Mihai Plămădeală, care a susținut că este una dintre cele mai valoroase ediții ale Bienalei. Ulterior, au fost înmânate premiile câștigătorilor evenimentului. În expoziție, pe lângă lucrările participanților, mai pot fi vizionate și câteva lucrări semnate de marele artist spaniol Francesco Goya (1746 – 1828), din colecția avocatului George Șerban.

Casa Sturdza are o încărcătură istorică aparte pentru Bârlad, fiind construită între anii 1796-1812 și aparținând membrilor familiei Sturdza, care au deținut importante funcții politice în Principatul Moldovei și în România. În anul 1903, clădirea a fost cumpărată de municipalitatea de la acea vreme tocmai datorită istoricului bogat al casei. Ulterior, imobilul a intrat în administrarea Ministerului Finanțelor, funcționând ca Administrație Financiară până la jumătatea secolului XX.

În perioada dintre Al Doilea Război Mondial și până la cutremurul din 4 martie 1977, în Casa Sturdza a funcționat Judecătoria Bârlad, fără a se executa lucrări de reparații, consolidare sau modificări planimetrice ale clădirii. În 1978, clădirea (corpul principal) a fost transferată în administrarea Consiliului Popular al Bârladului. Cutremurul din 4 martie 1977 a afectat grav rezistența imobilului realizat din zidărie de cărămidă pe fundații de piatră. Ca urmare, în 1981, a fost expertizat de specialiștii Catedrei de Beton a Universității din Iași.

După preluarea de către muzeu, autoritățile locale au făcut demersuri pentru înscrierea clădirii pe Lista monumentelor Istorice, pentru a o salva de la demolare. Între 1980-1993, Casa Sturdza a fost consolidată parția, devenind sediul Secției de Artă. Aici au fost adyse colecțiile din patrimoniul muzeului: arta populară românească, arta plastică și decorativă europeană și extrem – orientală, numismatică, medalistică, arme, icoane, carte de patrimoniu.

După 1993, clădirea a mai fost reparată superficial, o singură dată, după care nu s-au mai executat lucrări de reparații sau de întreținere curentă. Lipsa acestora a dus din nou la degradarea serioasă a imobilului, motiv pentru care, în 2020, Consiliul Județean Vaslui a alocat bani pentru reabilitare și modernizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.