Bani de la Consiliul Județean pentru comune, pentru a-și încheia proiectele

1
730

În proporție de 90%, banii pe care Consiliul Județean intenționează să-i aloce din fondurile proprii pentru două orașe și 40 de comune în ședința de joi, 21 aprilie 2022, sunt destinați achitării cofinanțării unor proiecte finanțate din fonduri europene și/sau naționale care au fost finalizate și nu pot fi recepționate pentru că sunt imposibilitatea de a achita cota de cofinanțare. În total, este vorba despre suma de 11,7 milioane lei, din care Bârlad și Huși vor primi câte 500 de mii lei, cele mai mari sume, iar 40 de comune câte 400, 300 și 200 mii de lei.

„După aprobarea bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale din județ, consiliul județean s-a confruntat cu o avalansă de cereri ale acestora, prin care sunt solicitate fonduri în vederea echilibrării bugetelor. În proporție de peste 90% aceste cereri de fonduri au ca obiect necesitățile pe care UAT-urile le au pe secțiunea de dezvoltare în vederea achitării cofinanțării unor proiecte finanțate din fonduri europene și/sau naționale care au fost finalizate și nu pot fi recepționate deoarece beneficiarii se află în imposibilitatea de a achita cota de cofinanțare. Astfel, în urma analizei efectuate asupra solicitărilor de fonduri, s-a constatat necesitatea repartizării sumei de 11.700 mii lei către un număr de 42 de unități administrativ-teritoriale”, se spune în proiectul de hotărâre privind repartizarea către 42 de unități administrativ-teritoriale a unei părți din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui din impozitul pe venit, pe anul 2022. Proiectul de hotărâre propus de conducerea CJ Vaslui în atenția consilierilor județeni pentru ședința de joi, 21 aprilie 2022, vine, deci, în ajutorul localităților din județ care au proiecte în derulare, aproape de încheiere, dar nu au fonduri pentru a le încheia, în cele mai multe cazuri pentru a plăti confinanțarea.

Astfel, două orașe, Bârlad și Huși, și 40 de comune vasluiene vor primi sprijin financiar de la Consiliul Județean pentru a  face ultimele plăți și a recepționa lucrările. Cele mai mari sume de bani vor ajunge în municipiile Bârlad și Huși, câte 500.000 lei, și comunele Ciocani, Coroiești, Fălciu, Gherghești, Ivești, Muntenii de Jos, Todirești și Tutova, care vor primi câte 400.000 lei. Comuna Băcești va primi suma de 350 de mii de lei, iar comuna Bogdănița, Ferești, Gârceni, Iana, Perieni, Puiești și Viișoara câte 300 de mii de lei, comunele Bălteni, Deleni, Epureni și Rebricea vor primi câte 250 de mii de lei, în vreme ce comunelor Bogdana, Cozmești, Dănești, Dodești, Fruntișeni, Ivănești, Miclești, Oltenești, Pogonești, Poienești, Pungești, Șuletea, Tanacu, Vetrișoaia, Vinderei, Vulturești și Vutcani li se vor aloca câte 200 de mii de lei. Cel mai puțin va primi comuna Băcani – 150 de mii de lei.

„Precizăm că această sumă, care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022, se repartizează unităților administrativ-teritoriale pentru: – susținerea programelor de dezvoltare locală; – susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; – cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în proiectul de hotărâre amintit.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari CJV ca vedem bani si pentru comuna Vinderei ! Speram sa vedem asfaltate anul acesta (nu mai vrem motive de amanare) si drumurile judetene DJ 242 G si DJ 242 C . Cei din judetul Galati le-au asfaltat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.