Tudor Polak îi oferă ministrului Budăi soluția corectă: continuarea programului de muncă flexibilă până la sfârșitul anului!

Bucuros, probabil, că starea de alertă s-a încheiat, pe Marius Budăi, ministrul Muncii, l-a luat gura pe dinainte și a anunțat că statul nu va mai sprijini angajatorii cu angajați se află în şomaj tehnic, iar programul de muncă flexibilă se va încheia în următoarele 3 luni. Greșit! – reacționează deputatul PNL Tudor Polak. Acesta îi oferă ministrului și soluția: Ministerul Muncii trebuie să inițieze un act normativ prin care munca flexibilă să se prelungească până la finalul anului în curs. „Dacă aceast act normativ nu va apărea în timp util, ne vom ocupa de această situație în Parlament, în regim de prioritate”, a avertizat Tudor Polak.

Ministerul Muncii nu trebuie să lase angajații și angajatorii români descoperiți într-un moment critic din punct de vedere economic.

Marius Budăi a declarat recent că, odată cu încheierea stării de alertă, statul nu va mai sprijini angajatorii ai căror angajați se află în şomaj tehnic, iar programul de muncă flexibilă (kurzarbeit) se va încheia în următoarele 3 luni.

„Raționamentul din spatele acestei decizii este imposibil de înțeles în contextul geo-politic actual şi al crizei energetice cu care ne confruntăm”, spune deputatul PNL Tudor Polak, secretarul Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

„Munca flexibilă (kurzarbeit) a avut din 2020 încoace un impact extrem de pozitiv asupra pieței muncii din România și a salvat sute de mii de locuri de muncă. Retragerea sprijinului statului în acest moment tensionat este o măsură pe care noi nu o vom accepta”, avertizează Polak.

„Putem anticipa cu toții că actuala criză energetică, dublată de situația politică din apropierea României, vor aduce dificultăți la nivelul lanțurilor de aprovizionare, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este dator să se asigure că cetățenii români vor avea un loc de muncă indiferent de situație. Domnul ministru Marius Budăi are responsabilitatea de a sprijini piața muncii şi de a uşura povara pusă pe angajatori pentru o perioadă îndelungată, în care piața muncii a suferit schimbări substanțiale. Personal, aştept ca în cel mult două săptămâni, Ministerul Muncii şi al Solidarității Sociale să inițieze un act normativ prin care munca flexibilă (kurzarbeit) să se prelungească până la finalul anului 2022, timp în care angajatorii români vor reuşi să se echilibreze financiar. Dacă aceast act normativ nu va apărea în timp util, ne vom ocupa de această situație în Parlament, în regim de prioritate”, a mai spus Tudor Polak, a cărui concluzie este formulată în cheia responsabilității sociale: „Ridicarea stării de alertă nu este echivalentul rezolvării tuturor problemelor românilor. Piața muncii este încă vulnerabilă în urma celor aproape doi ani de restricții, iar datoria noastră este să ne asigurăm că revenirea la normalitate se va face treptat, fără a împovăra suplimentar angajatorii şi angajații români. Despre responsabilitate este vorba. Suntem alături de români indiferent dacă ei își desfășoară activitatea în sistemul public sau cel privat!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.