Ilona Neagu, psihoterapeut Asociația Joc Responsabil, despre dependența de jocurile de noroc: „În spatele adicției este un gol pe care persoana încearcă să-l acopere”

Ilona Neagu, psihoterapeut în cadrul Asociației Joc Responsabil, în cabinetul din Iași al organizației, vorbește despre cum se dezvoltă dependența de jocuri de noroc, ce soluții există pentru vindecare, dar și ce pot face cei din jurul unei persoane care trece printr-o astfel de adicție pentru a o ajuta să depășească această problemă. De asemenea, am discutat cu Ilona Neagu și despre provocările pe care le întâmpină adolescenții odată cu împlinirea vârstei majoratului. Persoanele care se confruntă cu probleme cauzate de practicarea în exces a jocurilor de noroc pot beneficia de cinci ședinte gratuite de evaluare și consiliere psihologică puse la dispoziție de Asociația Joc Responsabil (AJR) sau pot discuta cu psihologii gratuit, online, 24/7, pe website-ul www.jocresponsabil.ro 

Asociația Joc Responsabil a organizat, zilele trecute, la Vaslui o serie de întâlniri cu elevii din licee, în cadrul unui program de educație intitulat Antrenat de Majorat. Vă rugăm să ne oferiți mai multe informații. Care considerați că este valoarea lor adăugată pentru viitorii adulţi?

Într-adevăr, împreună cu Dr. Cristian Andrei, expert în problematica jocurilor de noroc și ambasador al Asociaţiei Joc Responsabil, am fost de curând la șase licee din Vaslui (Liceul Teoretic „Emil Racovita”, Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu”, Liceul „Ștefan Procopiu”, Liceul cu program sportiv, Liceul Tehnologic „Ion Mincu” și Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești), unde am discutat cu peste 1000 de elevi despre riscurile implicării în activităţi ce nu corespund nivelului lor de dezvoltare psiho-socială, printre acestea fiind şi jocurile de noroc, activităţi ce le pot afecta serios evoluţia ulterioară. Antrenat de Majorat este un program de educaţie adresat adolescenţilor care se apropie de vârsta legală pentru activităţi destinate adulţilor. Se desfășoară sub forma unor seminarii, în cadrul cărora dr Andrei poartă discuţii interactive cu elevii de liceu, cu scopul de a-i îndruma spre a lua decizii potrivite. Având în vedere că este vorba despre o vârstă vulnerabilă, este foarte important să prevenim problemele dependenţei de jocuri de noroc sau alte dependenţe. Prevenţia este primul pas pe care îl putem face în orice problemă ce implică ameninţarea sănătăţii, fie că este ea fizică sau psiho-socială.

Cum ajută programul Antrenat de Majorat în dezvoltarea psihologică echilibrată a viitorilor adulţi, din perspectiva majoratului – momentul care vine cu libertăţi şi responsabilităţi deopotrivă?

Momentul majoratului este un prag important în viaţa tinerilor adulţi, vârsta adolescenţei fiind caracterizată de tranziţia prin care tinerii se desprind de familie şi doresc independenţa.

Independenţa, inclusiv cea financiară, este una dintre cele mai importante nevoi, dar şi un motiv de conflict în cadrul familiei, conflict pe care mulţi părinţi reuşesc cu greu să îl gestioneze, ceea ce, de multe ori, afectează relaţia părinte-copil. Din dorinţa de a obţine bani, fără să mai ceară de la părinţi, adolescenţii găsesc atractivă varianta câştigului uşor, și pot ajunge să privească ceea ce ar trebui să fie doar o activitate de divertisment, drept o sursă de venit. Acesta poate fi scenariul de început al unei potențiale dependenţe.

De asemenea, această vârstă este una vulnerabilă, pentru faptul că există o tendinţă mult mai mare de expunere la risc, testare a limitelor, angajare în activităţi nepermise, fără a-şi asuma până la capăt consecinţele acestor comportamente. În cadrul seminariilor Antrenat de Majorat, Dr. Cristian Andrei le prezintă tinerilor aceste riscuri şi discută despre cum este sănătos să reacţioneze în faţa tentaţiilor. Dacă nevoia de acceptare şi validare se satisface până la vârsta adolescenţei preponderent în cadrul familiei, odată cu maturizarea, se transferă satisfacerea acesteia în grupul de prieteni. De aceea este foarte important anturajul cu care socializează tinerii, dar şi modelele la care au acces. Un alt subiect important abordat în cadrul seminariilor este legat de ceea ce este cu adevărat important în relaţionarea socială. Prin seminariile Antrenat de Majorat se oferă tinerilor răspunsuri la întrebările specifice care apar la vârsta lor, dar şi soluţii şi alternative pe care ei le pot explora. Acest program are rol de informare, educare şi prevenţie a tinerilor adolescenţi în problematica echilibrului libertate-responsabilitate.

„Primul pas spre vindecarea unei dependențe este recunoașterea problemei!”

Cum apare dependenţa de jocuri de noroc şi cum se manifestă?

Dintre motivele cele mai comune enumerate de jucătorii activi sunt: dorinţa de a câştiga bani, divertismentul,   jocul ca modalitate de a petrece timpul cu prietenii, faptul că simt adrenalină sau se detaşează de probleme. În spatele acestor motive sau conduite se ascund, de obicei, anumite predispoziţii pentru dobândirea acestei dependenţe. Predispoziţii generate de anumite nevoi emotionale nesatisfacute, traume, tipare de gândire disfuncţionale, convingeri sau uneori, pur şi simplu situaţia financiară grea.

Putem vorbi despre o dependenţă atunci când aceste persoane petrec tot mai mult timp cu aceste activităţi şi cheltuiesc sume tot mai mari de bani, mai ales în încercarea de a recupera sumele pierdute. Dependenţa se manifestă ca incapacitatea unui jucător de a rezista tentaţiei de a juca. În ciuda faptului că suportă consecinţele neplăcute asupra vieţii sale, rămâne captiv în „bucla” recuperării pierderii.

Pe lângă dezechilibrul financiar, este afectată relaţia cu familia sau persoanele apropiate, performanţa la locul de muncă sau şcoală, reputaţia sa are de suferit, prezente fiind şi stări de remuşcare, vinovăţie, depresie sau, în unele cazuri, chiar gesturi extreme. Dependenţa de jocuri (ludopatia) este o boală care se instalează uşor şi aduce repercusiuni majore în viaţa persoanelor afectate. De aceea este important ca încă de la primele semne, persoana afectată să recunoască faptul că este posibil să aibă o potențială problemă față de jocurile de noroc și să apeleze la consiliere psihologică de specialitate.

Există semne din care reiese că o persoană a trecut de la simpla distracţie la dependență? 

Da. În primul rând aceste activităţi devin o preocupare în care investești tot mai mult timp şi sume tot mai mari. Semnul dependenței este reducerea capacităţii de autocontrol, impulsul puternic de a juca, ori din dorinţa de a câştiga mai mult, ori din dorinţa de a recupera sumele pierdute anterior, şi dificultatea în a se opri. De obicei, apare frustrarea legată de recuperarea banilor pierduţi şi astfel se intră într-un cerc vicios în care jucătorii împrumută bani, vând obiecte sau chiar ajung să încalce legea pentru a obţine banii cu care consideră că-şi pot recupera pierderea. Jucătorul nu este singurul afectat de jocul patologic, afectate direct fiind şi persoanele apropiate ale acestuia, prietenii, rudele, partenerul de cuplu, copiii. Alte semne pot fi gândurile obsesive legate de joc, remușcările, scăderea eficienţei personale, anxietatea, iritabilitatea, depresia. Problema dependenţei de jocuri nu este doar pierderea banilor, ci şi pierderea încrederii persoanelor dragi, a locului de muncă sau a interesului pentru şcoală, pierderea încrederii în propria persoană, afectarea bunăstării familiei (acolo unde persoana dependentă este responsabilă pentru întreţinerea familiei). Putem vorbi în unele cazuri şi de o pierdere a demnităţii persoanelor afectate, această dependenţă fiind criticată în societate. Dependenţii se ruşinează deseori de problema lor şi asta îi determină să mintă, să ascundă faptul că au această problemă, sau să amâne momentul în care conştientizează că au nevoie de ajutor.

Care ar fi primul pas spre vindecare? E suficient pentru o persoană să nu mai meargă într-o sală de jocuri de noroc pentru a scăpa de dependenţă? E suficientă voinţa?

Primul pas, ca în orice dependenţă, este să recunosc că am o problemă şi să cer ajutor în problema cu care mă confrunt.  Pentru unele persoane nu este suficient să nu mai intre într-o sală de jocuri, mai ales că există şi posibilitatea să joace online, ci mai degrabă este despre a găsi modalitatea prin care să reziste impulsului, să descopere ce îi ajută să-și recapete controlul asupra propriei vieţi şi libertatea de a alege.Un alt pas foarte important este şi sinceritatea, faţă de mine şi faţă de persoanele care mă pot ajuta în acest proces de schimbare, cel mai frecvent familia. Jucătorii care şi-au asumat acest pas declară că se simt în primul rând eliberaţi, pentru că nu este uşor să trăieşti constant în minciună, dar şi mult mai motivaţi spre schimbare. Voinţa este suficientă dacă e orientată sănătos. Puterea voinţei mele este în legătură cu ceea ce mă motivează. Dacă voinţa mea este îndreptată spre a câştiga bani, spre a mă simţi puternic sau spre plăcere, atunci voi fi predispus la dependenţe ce-mi vor alimenta aceste nevoi. Dacă însă voi căuta un alt sens al vieţii mele, acele motive sănătoase pentru care eu voi renunţa la a face rău, atât mie cât şi persoanelor dragi din viaţa mea, atunci şi voinţa în acest sens va deveni mai puternică. O importanţă foarte mare o are şi suportul emoţional, deschiderea şi comunicarea. Este recomandat ca persoana ce suferă de această dependenţă să caute acest suport în familie, persoane apropiate, terapie de specialitate sau grupuri de suport.

Ce presupune procesul de vindecare? 

Acesta începe cu conştientizarea problemei, cu efectele pe care le-a adus dependenţa în viața cuiva. Vindecarea constă în redobândirea controlului asupra propriei vieţi. Persoana începe să nu se mai identifice cu dependenţa de care suferă. Dependenţa este o boală, dar nu este ceea ce defineşte acea persoană. Mai întâi învaţă prin metode practice cum să-şi gestioneze impulsul, apoi se descoperă şi găseşte acele resurse interioare care îi vor reda libertatea de a alege, de a decide, de a trăi în armonie cu sine şi cu ceilalţi. În spatele oricărei dependenţe este un gol pe care o persoană încearcă să-l umple cu dependenţa. Parte importantă din proces este şi înţelegerea nevoilor din spatele dependenţei de care suferă, explicaţii, care de multe ori îşi au originea în anii cei mai importanţi ai vieţii, copilăria. Mergând mai adânc, descoperă că nu are nevoie atât de mult de acea substanţă sau de acel comportament, ci are nevoie să ştie ce să facă cu el însuși atunci când suferă.

Cum ar trebui să procedăm dacă în viaţa noastră, printre prieteni, cunoscuţi, există o persoană care are o dependenţă?

Este foarte importantă atitudinea cu care le abordăm. Trebuie să înţelegem că dependenţa este o boală şi că persoana afectată are nevoie de ajutor pentru a se vindeca. Acestea au nevoie de suport în cadrul familiei, dar şi de ajutor specializat. Ajutorul specialiştilor constă în consilierea persoanei dependente, dar şi a familiei acestora. Asociaţia Joc Responsabil vine în sprijinul persoanelor afectate prin programele pe care le-a implementat în România. Dacă știm persoane care suferă de această dependenţă le putem îndruma spre linia telefonică gratuită de tip Tel Verde, 0800 800 099, linie disponibilă  de luni până vineri între orele 09:00 – 17:00 și cu ajutorul căreia se pot programa la cinci ședinte gratuite de evaluare și consiliere psihologică la unul dintre cabinetele din București, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța. Mai există şi modulul de chat online, disponibil 24 de ore, 7 zile pe săptămână, care, odată accesat, te direcţionează către unul dintre psihologii Asociaţiei Joc Responsabil.

După contactarea acestor servicii, persoanele pot beneficia de cinci sedinţe de psihoterapie gratuite în cabinetele situate în proximitatea acestora, cu prezenţa fizică, în funcţie de restricţiile impuse de riscurile infectării cu virusul Sars-Cov-2, sau online.

Crezi că ai o problemă cu jocurile de noroc?

Contactează Asociația Joc Responsabil, gratuit, prin telefon, la 0800.800.099, scrie-le la adresa contact@jocresponsabil.ro sau accesează Live Chat-ul de pe www.jocresponsabil.ro pentru a dialoga cu un psiholog disponibil 24/7.

Asociația Joc Responabil dezvoltă și implementează programe specifice referitoare la efectele practicării în exces a jocurilor de noroc și raportarea socială la acestea, contribuie la prevenirea dependenței de jocuri, la educarea publicului pe această tematică, precum și la combaterea dependenței, prin oferirea de consiliere psihologică persoanelor care au înțeles greșit rolul de divertisment al jocurilor de noroc.  Asociația Joc Responsabil închide cercul responsabilității: de la educație și prevenție – prin Programul Antrenat de Majorat derulat în liceele din țară și adresat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a – până la intervenție – prin Programul Joc Responsabil, care oferă jucătorilor cu potențiale probleme evaluare și terapie psihologică gratuită la unul din cele șase cabinete existente în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Craiova și prin Programul Consiliere 24/7, un serviciu integrat de consiliere psihologică online.

Asociația Joc Responsabil este o organizație susținută de Grupurile Fortuna, Superbet, Game World și de Unibet, Vlad Cazino, Loteria Română, Maxbet, Admiral, Stanleybet, Kambi, Las Vegas și BetOne.  

Pentru mai multe detalii, vizitați website-ul www.jocresponsabil.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.