Județul Vaslui, cea mai mică rată a mortalității materne, în condițiile în care în țară aceasta s-a dublat

În județul Vaslui mortalitatea maternă este cea mai mică din țară – 3 la mia de copii născuți vii, după București – 2,4, în condițiile în care în ultimii ani aceasta s-a dublat în România.

Județul Vaslui înregistrează una dintre cele mai mici rate ale mortalității materne din țară – 3 la mia de copii născuți vii, după București – 2,4 la mia de copii născuți vii, în condițiile în care mortalitatea maternală s-a dublat în România.

Direferențele sunt extrem de mari de la o zonă la alta, în Satu Mare aceasta fiind de cinci ori mai mare decât în Bucureşti. 

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei Salvaţi Copiii, diferenţele între judeţe sunt foarte mari, deşi rata naţională este în uşoară scădere de la o medie de 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020.

În judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti. Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creştere exponenţială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. Concret, au fost 18 mame care au murit la naştere în 2018, 20 în 2019 şi 32 în 2020.

Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an. Cea mai mare rată a mortalităţii infantile este în judeţele Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii, Tulcea – 10 la mia de copii născuţi vii şi Olt – 9,6 la mia de copii născuţi vii. Cea mai mica rată a mortalităţii infantile este în municipiul Bucureşti – 2,4 la mia de copii născuţi vii şi în judeţele Vaslui – 3 la mia de copii născuţi vii şi Buzău – 3,4 la mia de copii născuţi vii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.