Un focar stins și un focar de pestă porcină activ, în județul Vaslui

0
573

Județul Vaslui se înscrie pe harta pestei porcine cu un focar stins, săptămâna trecută, printre cele 88 la nivel național, dar din păcate și cu unul activ, printre cele 135 din toată țara.  

La sfârșitul săptămânii trecute, în județul Vaslui se înregistra un focar de pestă porcină africană (PPA) activ, printre cele 135 de focare active la nivel național, după ce 88 de focare au fost stinse în intervalul 30 decembrie – 6 ianuarie, printre care unul în județul Vaslui.

Potrivit unui comunicat remis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dintre focarele stinse, 16 focare erau în exploataţii comerciale de porcine, inclusiv în exploataţii comerciale de tip A. Numărul total al porcinelor aflate în focarele active era la nivel național de 276.348.
În intervalul 30 decembrie – 6 ianuarie au fost înregistrate 10 noi focare de pestă porcină africană, dintre care unul și în județul Vaslui, alături de trei focare în judeţul Bihor, două focare în judeţul Cluj şi câte un focar în judeţele Dolj, Harghita, Prahova și Satu-Mare.
Cele 88 de focare stinse în această perioadă au fost în judeţele Teleorman (70 de focare stinse), Ilfov (8 focare), Giurgiu (6 focare), Dâmboviţa, Timiş, Bucureşti, Vaslui (câte un focar).
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România – pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 6.161 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.
În intervalul 1 – 6 ianuarie, au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreţi: patru cazuri la mistreţi găsiţi morţi în judeţul Bistriţa-Năsăud, două cazuri la mistreţi vânaţi în judeţul Dâmboviţa, două cazuri la mistreţi vânaţi în judeţul Iaşi, câte un caz la mistreţ vânat în judeţele Bihor şi Tulcea, un caz la mistreţ găsit mort în judeţul Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.