Un constructor din Italia și unul din Negrești se încumetă să construiască noul Ambulatoriu al spitalului bârlădean

0
1764

Licitația lansată pentru lucrările prevăzute în proiectul „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad” a atras o singură ofertă, depusă de Asocierea Katar Konneg SRL Negrești – Gruppo GE.DI. (Italia). Firma italiană, recunoscută la nivel mondial, are o experiență de 30 de ani în proiectarea și construcția de clădiri pentru instituții publice și private, inclusiv a spitalelor. Contractul are o valoare totală de circa 21 milioane lei cu TVA, din fonduri UE, și are o durată de implementare de 36 de luni.

Pe 19 noiembrie 2021, Primăria Bârlad a publicat pe SICAP, portalul pentru licitațiile online, anunțul privind execuția obiectivului de investiții „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad”. Este vorba despre un proiect finanțat cu fonduri UE în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 – Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Obiectivul specific 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate, Operațiunea A – Ambulatorii.

Potrivit anunțului, contractul are o valoare totală de 17.474.711,11 lei fără TVA (adică 20.794.906,22 lei cu TVA), iar ofertele firmelor interesate de acest contract au putut fi depuse până pe data de 10 ianuarie. Până la expirarea perioadei de înscriere a fost depusă o singură ofertă, aparținând Asocierii Katar Konneg SRL din Negrești (leader) – Gruppo GE.DI. din Altamura, Italia (ofertant) – IMECO (subcontractant) – Hospital Technical Solutions (subcontractant) – Kone Ascensorul (subcontractant). Trebuie spus că Gruppo GE.DI. are o experiență de 30 de ani, la nivel mondial, în proiectarea și realizarea de construcții pentru instituții publice și private de orice fel (civile, industriale, de turism, comerciale, religioase, din educație și sănătate, etc.).

Deja, documentele depuse de această asociere interesată de contract au început să fie verificate în cele mai mici detalii, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar. Ulterior, comisia va decide dacă oferta primită va fi desemnată câștigătoare și dacă va fi semnat contractul de execuție a lucrărilor ce trebuie realizate în decurs de 36 de luni. Criteriul de atribuire a contractului este cel mai scăzut preț.

Ce presupune investiția?

Așa cum a fost aprobat pentru finanțare, obiectivul de investiție prevede realizarea următoarelor lucrări principale: construcția unei noi clădiri (demisol, parter și etaj); asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în clădire prin construcția și dotarea rampelor speciale de acces; dotarea ambulatoriului cu echipamentele moderne necesare îndeplinirii activității medicale și amenajarea acestuia la un nivel corespunzător; realizarea finisajelor interioare cu materiale ce îndeplinesc exigențele de igienă și sanitare specifice pentru desfășurarea activității medicale în bune condiții; realizarea căilor de acces auto și pietonale; realizarea racordului la rețeaua locală de alimentare cu apă; realizarea instalațiilor electrice, termice și sanitare; dimensionarea spațiilor vitrate, pentru asigurarea ventilării și iluminatului natural; aplicarea prevederilor obligatorii pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare și a autorizației pentru securitatea la incendiu; amenajarea parțiala a terenului; etc.

Noua clădire va fi ridicată pe terenul pe care, în ultimii ani, a fost amplasat Pavilionul Administrativ al spitalului, adică pe spațiul dintre parcarea unității medicale și Secția Medicină Internă Cronici. Chiar dacă licitația abia a fost lansată și vor trece luni bune până la începerea efectivă a lucrărilor, la începutul lui noiembrie, Pavilionul Administrativ a fost relocat pentru a se face loc noii construcții. Imobilul va avea o suprafață construită de 709 metri pătrați, o suprafață construită desfășurată de 1.939 metri pătrați, va fi construită pe trei nivele (demisol, parter și etaj) și va avea 11 locuri de parcare.

Obiectivul general al proiectului este revitalizarea infrastructurii sanitare a Bârladului și creșterea accesibilității serviciilor de sănătate și de îngrijire medicală primară a persoanelor sărace și a celor din zonele cu acces redus, prin construirea unui Ambulatoriu, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.