Subvenții de la stat pentru legumicultorii vasluieni

0
796

Fermierii vasluieni care vor dori să cultive în acest an legume, în solar, pot beneficia de un ajutor de stat în valoare de până la 4.000 de euro. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pregătește două scheme de ajutor pentru legumicultori.

Două proiecte de act normativ aflate în lucru la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevăd ca legumicultorii să primească o sumă de bani în funcție de tipul legumelor pe care le cultivă, pe de-o parte, și în funcție de ciclul de producție în care se încadrează, pe de altă parte.

Primul act normativ îi vizează pe cei care produc usturoi. Astfel, pentru susținerea producției de usturoi, fermierii vor putea beneficia, în acest an, de un ajutor de stat în valoare de până la 3.000 de euro/ha.

Cel de-al doilea act normativ își propune să susțină producția de legume în spații protejate, respectiv în sere. Legumicultorii care cultivă legume în sere vor beneficia de un sprijin financiar de la stat pentru maximum două culturi. Acestea vor trebui realizate în sere de minimum 1.000 de metri.

Pentru ca fermierii să beneficieze de aceste ajutoare, vor trebui să se încadreze în cicluri de producție diferite.

Ciclul I permite valorificarea producție obținute în perioada 1 martie – 10 iunie. Pentru cei care se încadrează în acest interval, valoarea ajutorului acordat va fi de 3.000 de euro de fermier, pentru o cultură pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

Ciclul al II-lea de producție permite valorificarea producției de legume în perioada 20 octombrie – 9 decembrie. În acest caz, valoarea ajutorului de stat acordat pentru o cultură realizată pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați va fi de 1.000 de euro. 

În total, un fermier poate beneficia de 4.000 de euro, pentru o cultură, dacă respectă cele două cicluri de producție.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, legumicultorii trebuie să cultive doar anumite tipuri de legume: tomate; ardei gras și/ sau lung-kapia; castraveți; fasole păstăi; salată; spanac; ceapă verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.