Școlile și spitalul din Bârlad, facturi de zeci de mii de lei la gaz

0
643

Aproape toate unitățile școlare din Bârlad, precum și spitalul din localitate au primit facturi de coșmar la gazul consumat în luna decembrie pentru încălzirea sălilor de clasă / saloanelor și cabinetelor medicale. Dacă o școală va trebui să achite o sumă „rezonabilă”, după cum spune chiar edilul Bârladului, toate celelalte au de plătit zeci de mii de lei, cea mai mare factură ridicându-se la 270.000 lei. Asta în timp ce factura la gaz a spitalului, ce numără opt pavilioane, este de 180.000 lei.

Scumpirea curentului electric și, implicit, a gazului metan a împovărat nu doar consumatorii casnici, adică populația de rând, ci și instituțiile publice. Iar numărul celor care au parte de un adevărat șoc la vederea facturilor la gaz și la energie electrică crește de la o lună la alta. Cel mai recent exemplu în acest sens, valabil în cazul mai multor instituții aflate în subordinea Primăriei și Consiliului Local Bârlad, întrucât utilitățile sunt plătite de la bugetul local, a fost adus în atenție chiar de primarul Dumitru Boroș.
Concret, edilul șef a transmis vineri seară, după o întâlnire la care au participat directorii tuturor unităților școlare din oraș și șefii serviciilor externe ale primăriei, că facturile la utilități au „îngenunchiat” bugetul Bârladului. Astfel, având în vedere că, la unele servicii, dar mai ales la instituțiile de învățământ din oraș, s-au primit facturi cu sume uriașe pentru consumul de gaze naturale, edilul șef a solicitat analize de cost și măsuri de reducere a consumului.
„Avem o unitate școlară care a primit o factură la gaze de 270.000 de lei, pentru o singură lună. Sunt altele care au primit facturi de 83.000 de lei sau de 79.000 de lei și doar într-un singur caz, o școală din Bârlad, a primit o factură rezonabilă. Prin urmare, acum nu o să vă solicit să țineți copiii în frig sau să stați dumneavoastră, ci vreau să vă rog să fiți mult mai atenți la consum și mai ales să opriți risipa. Sunt unități care funcționează în clădiri slab izolate termic, unde centralele merg zi și noapte și tot nu fac față, în condițiile în care prețul la gaze a explodat. Problema mare, pentru bugetul local, este că, în cazul în care continuăm în acest ritm, punem în pericol proiectele mari de dezvoltare a orașului. Deja, pentru anul în curs, avem o cotă de cofinanțare de 27 de milioane de lei la proiectele ce vor demara. Dacă nu suntem cumpătați, nu vom mai putea face nimic pentru oraș. De aceea, vă rog să analizați foarte bine, fiecare în parte, situația din unitatea dumneavoastră și să limitați consumul, acolo unde nu se justifică. Totodată, voi dispune ca, de la nivelul primăriei, să fie urmărite toate cererile de compensare depuse, astfel încât să existe o gândire unitară pentru a ne asigura că vom primi sprijin la plata facturilor. Vă cer la toți să fim chibzuiți! Să eliminăm risipa pentru că, până-n ultima perioadă de timp, Bârladul nu a primit sprijin, deși sunt multe nevoi. La penultima rectificare, am primit o sumă modică, cât o comună. Iar la ultima, ni s-au alocat 0 lei”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
La întâlnire a fost prezentă și conducerea Spitalului Municipal de Urgență „Elena Beldiman”, care a informat că, pentru toate cele opt pavilioane în care funcționează unitatea medicală, factura la gaz pentru luna decembrie a avut o valoare de 180.000 lei, în condițiile în care această instituție este cel mai mare consumator local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.