Pictorul bârlădean Cristian Gheorghiță expune, din nou, în orașul natal

0
754

Pentru a sfida pandemia, parcă, pictorul bârlădean Cristian Gheorghiță îi invită pe iubitorii de artă plastică din localitate să uite pentru un moment de virusul SARS-CoV-2 și să se delecteze vizionând expoziția „Ecoul Muzelor”. Vernisarea este programată pe 15 ianuarie, când este sărbătorită Ziua Culturii Naționale, la Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad.

Așa cum s-a întâmplat și în primul an al pandemiei de COVID-19, când, pe 8 iulie 2020, a vernisat expoziția „Aripa dreaptă”, artistul plastic bârlădean Cristian Gheorghiță a pregătit o nouă expoziție adresată iubitorilor de frumos. De această dată, pictorul școlit timp de câteva luni în Spania își va vernisa noua colecție de tablouri pe 15 ianuarie 2022, când marcăm Ziua Culturii Naționale. Expoziția de pictură se intitulează „Ecoul Muzelor”, este găzduită de Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad și cuprinde 22 de lucrări de mari dimensiuni, majoritatea de 120 x 100 cm, având la bază două stiluri: gestualismul și abstractul. Vernisarea va avea loc începând cu ora 11.00, de către dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf în cadrul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

„Ecoul muzelor sau ecoul care dă ființă artei are rădăcini solide în creația mea. Încă de la începuturi, lucrările mele evoluează pornind de la nimic, având doar o simplă idee care se vrea concept și tot așa urcând și construind cărămidă cu cărămidă opera de artă. Atunci mi-am spus că trebuie să fie inspirație divină, un imbold primit de la muze spre a descoperi câte un univers. Culoarea e poetică dacă știi cum s-o manevrezi. Orice poveste frumoasă începe cu ea. Cred că asta m-a și atras la pictură”, a explicat artistul plastic Cristian Gheorghiță.

Pictorul s-a născut pe 11 august 1987, în Bârlad, și după cursurile gimnaziale, în 2006 a absolvit Liceul Pedagogic „Alexandru Vlahuță” Bârlad (actualmente Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad), specializarea Arte Plastice. Ulterior, a urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, obținând, în 2008, o bursă de studiu „Erasmus” de șase luni în Bilbao, Spania. În 2011, a terminat cursurile de master în cadrul aceleiași facultăți ieșene, iar din 2014 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași.

De-a lungul carierei, acesta a avut mai multe expoziții, atât personale, cât și de grup. Expozițiile personale au fost organizate în anii: 2011 (Casa de Cultură „George Tutoveanu” Bârlad), 2011-2012 (Casa Corpului Didactic Vaslui), 2012 (Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad), 2014 (Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui), 2014-2015 (Galeriile Băncii Mondiale București), 2016 (Galeriile „Cupola” Iași), 2018 (Galeriile „Theodor Pallady” Iași) și 2019/2020 (Galeriile de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad). Expozițiile de grup au fost organizate în următoarele orașe: Arad, Bacău, Bârlad, Brăila, București, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galați, Hunedoara, Iași, Klosterneuburg (Austria), Madrid (Spania), Piatra Neamț, Satu Mare, Turda, Vaslui și Vidin (Bulgaria).

Trebuie spus că expoziția „Ecoul Muzelor” a fost realizată cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Bârlad și va putea fi vizitată în fiecare zi, până la finele lunii februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.