Norvegienii plătesc o firmă din Olt pentru eficientizarea iluminatului public din Bârlad

0
1441

Veste bună pentru bârlădeni! Singura ofertă depusă pentru obținerea contractului de lucrări ce vizează eficientizarea iluminatului public din Bârlad a fost declarată câștigătoare. Astfel, investiția în valoare de aproape 6,4 milioane lei cu TVA, din fonduri norvegiene, va fi executată de firma SC Globalserv Elin SRL din județul Olt. Contractul a fost semnat la începutul săptămânii și are o durată de implementare de patru luni.

Licitația lansată de Primăria Bârlad, în luna august 2021, pentru execuția obiectivului de investiții „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad” s-a soldat cu un câștigător. Este vorba despre ofertantul unic SC Globalserv Elin SRL din județul Olt (leader) / Electrocons Group Proiect INTL SRL din București (terț), care a depus singura ofertă înscrisă în termenul legal. După luni întregi de verificare a documentației, iată că, pe 10 ianuarie, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor. Acesta are o valoare de 5.370.852,36 lei fără TVA (6.391.314,31 lei cu TVA) și va trebui implementat în decurs de patru luni.

Investiția este finanțată de către Innovation Norway, Operator de program pentru Mecanismele financiare Spațiul Economic European și Norvegian 2014-2021, „Programul energetic în România”, Domeniul de interes: „Eficiența energetică”.

Ce presupune investiția?

În condițiile în care actualul sistem de iluminat public înregistrează consumuri de energie electrică foarte mari, această investiție vizează modernizarea sistemului de iluminat prin utilizarea aparatelor cu tehnologie LED, ameliorarea securității, siguranței și confortului cetățenilor pe timp de noapte, prin aducerea iluminatului public la valorile cantitative și calitative din prescripțiile naționale și internaționale, îmbunătățirea parametrilor luminotehnici și diminuarea poluării luminoase.

„Principalele activități ce vor fi prestate sunt: • Încheierea convenției de lucru cu distribuitorul de energie electrică, pentru intervenția în rețelele electrice existente; • Demontarea aparatelor de iluminat stradale existente inclusiv console și cabluri; • Montarea de aparate de iluminat stradale cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic și luminotehnic, pe stâlpii existenți, inclusiv console și cabluri, repartizate pe categorii de putere, după cum urmează: a – aparat de iluminat LED 30 W stradal – 1.944 bucăți; b – aparat de iluminat LED 30 W pietonal, în vârf de stâlp – 454 bucăți; c – aparat de iluminat LED 50 W stradal – 148 bucăți; d – aparat de iluminat LED 75 W stradal – 43 bucăți; e – aparat de iluminat LED 100 W stradal – 1 bucăți; • Realizarea legăturii electrice în rețeaua existentă de joasă tensiune iluminat public utilizând cleme de derivație tip CDD 15/45 IL; • Implementarea unui sistem de telemanagement la nivel de punct de aprindere, pentru un numar de 4 puncte de aprindere în posturi de transformare; • Montarea 13 module de tip GATEWAY; • Implementarea unui sistem de telemanagement la nivel de punct luminos pentru aparatele de iluminat aferente categoriei de drum (2.590 bucăți); • Verificări și măsurători electrice, mecanice și luminotehnice pentru corespondența cu datele din proiectul de execuție; • Punerea în funcțiune a instalațiilor și echipamentelor noi montate”, se precizează în anunțul licitației la rubrica descrierea achiziției publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.