Noi precizări pentru bolnavii confirmați cu infecția SARS-CoV-2

1
1149

Autoritățile sanitare județene aduc noi precizări utile persoanelor confirmate cu infecția SARS-CoV-2 în legătură cu traseul pe care trebuie să-l urmeze în funcție de prezența/absența simptomelor și de gravitatea acestora, dar și de factorii de risc.

La două zile după ce reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au făcut o serie de precizări privind traseul pacientului confirmat cu infecția SARS-CoV-2, așa cum este prevăzut în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3.009 din 30 decembrie 2021, instituția a revenit cu noi informații legate de acest subiect. În contextul în care numărul cazurilor de infectări cu tulpina Omicron crește de la o zi la alta, informațiile sunt menite să vină în sprijinul populației, pentru a ști cum să procedeze în cazul confirmării cu SARS-CoV-2.

Astfel, pacientul cu formă de boală ușoară sau medie, fără necesar de oxigen și fără factori de risc, este îndrumat să își anunțe medicul de familie, în vederea monitorizării în conformitate cu Ghidul pentru medicii de familie privind evaluarea pacienților suspecți sau diagnosticați cu infecție SARS-CoV-2, care presupune:

– Evaluare clinică;

– Confirmare infecţie cu SARS-CoV-2;

– Decizie nivel de servicii necesar pacientului: • dacă se identifică oricare dintre semnele de agravare – trebuie sunat la 112 – internare; • dacă nu se identifică semnele de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, dar are o decompensare a unei boli de fond – trebuie sunat la 112 – internare; • dacă nu are semne de agravare, dar are oricare dintre factorii de risc – trebuie sunat la 112 – evaluare biologică şi imagistică (spital/centru de evaluare), în vederea administrării de tratament antiviral; • restul pacienţilor – monitorizare la domiciliu. De asemenea, pacienţii evaluaţi în spitalizare / ambulator, cu prescripție şi neinternaţi se vor monitoriza de către medicul de familie.

– Recomandări monitorizare la domiciliu: • recomandări generale pentru pacient: izolare (singur în cameră dacă este posibil), aerisire frecventă, mască pentru cei care îl îngrijesc, hidratare, hrană, odihnă; • se instruieşte pacientul privind semnele de agravare; • i se indică să îşi ia medicamentele uzuale, dacă se află sub tratament, conform schemei recomandate; • i se indică să îşi monitorizeze saturaţia şi temperatura, cel puţin de două ori pe zi şi oricând simte nevoia, să contacteze medicul de familie/112 dacă apare oricare dintre semnele de agravare; • recomandări privind prescripţia medicamentelor pentru pacienţii monitorizaţi la domiciliu.

În ceea ce îl privește pe pacientul cu formă de boală ușoară sau medie, fără necesar de oxigen și care prezintă unul dintre factorii de risc, va fi transportat la cel mai apropiat centru de evaluare pentru evaluări paraclinice și eventual terapie antivirală.

„Centrele de evaluare sunt unități funcționale organizate la nivelul spitalelor, care deţin cel puţin: cabinet de consultații și tratament și/sau structură de spitalizare de zi, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic (aparate pentru radiografie sau tomografie computerizată). La nivelul județului Vaslui, centrele de evaluare se vor organiza în următoarele unități spitalicești: • Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, situat în municipiul Vaslui, strada Ştefan cel Mare, nr. 233 (telefon fix 0235/312.120, adresă e-mail spitjudvaslui@yahoo.com), ce are un program de lucru zilnic între orele 8.00-16.00; • Spitalul Municipal de Urgenţă «Elena Beldiman» Bârlad, situat în municipiul Bârlad, strada Republicii, nr. 300 (telefon fix 0235/416.440 interior 182, adresă e-mail centru.evaluare.barlad@gmail.com), ce are un program de lucru zilnic între orele 8.00-14.00; • Spitalul Municipal «Dimitrie Castroian» Huşi, situat în municipiul Huşi, strada 1 Decembrie, nr. 40 (telefon fix 0235/481.081, telefon mobil 0726.183.883, adresă e-mail trandafir.rodica17@yahoo.com), ce are un program de lucru zilnic între orele 8.00-15.00”, spune Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

1 COMENTARIU

  1. cu virusul vostru a turbat lumea! mai lasati ne in pace!
    proape 13.200 de vasluieni cu tulburări mintale. În rândul adulților de peste 60 de ani predomină demența și depresia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.