Județul Vaslui s-a „mișcat” cel mai bine pe PNDL 2: 257 de proiecte, în valoare de 855,4 milioane lei!

0
547

Programul Național de Investiții (PNDL) 2 poate fi considerat o victorie pentru județul Vaslui, care a atras cele mai multe investiții și cei mai mulți bani din regiunea Moldova, arată o recentă analiză a Ministerului Dezvoltării. Meritul este al primarilor, care au depus proiecte viabile, dar și al administrației județene, care a pus mereu presiune pe ei și a următit atent implementarea lor. În cinci ani de derulare, județul Vaslui a beneficiat de 257 de investiții, în valoare de 855, 4 milioane lei.

„Să nu lase întocmirea documentațiilor pe ultima secundă! Să nu creeze astfel o presiune asupra celor de la minister. Avem timp la dispoziție, așa că nu văd de ce nu am fi serioși. Avem tot ce ne trebuie”, transmitea către primari Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, în august 2017, atunci când edilii din județ trebuiau să se pregătească să semneze contractele de finanțare pentru proiectele aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Sub presiunea constantă a autorităților județene, primarii din județ s-au „mișcat” foarte bine în privința elaborării proiectelor și a obținerii avizelor, o muncă deloc ușoară. „Acum lucrez la obținerea avizelor pentru un proiect care prevede modernizarea DC 127 Armășeni – Țibăneștii Bucli, pe o distanță de 5,6 kilometri. Numai pentru acest proiect îmi trebuie 6 avize, cerute în certificatul de urbanism. Celelalte proiecte vizează construirea unui dispensar, a unei școli, a unui pod și a unei aducțiuni de apă, valoarea totală a proiectelor fiind de 151 miliarde de lei vechi”, spunea tot atunci Horațiu Cărăușu, primarul comunei Băcești.

Pe lângă primării, CJ Vaslui a avut 17 investiții prin PNDL 2 în valoare de 180 de milioane de lei, a căror implementare a fost monitorizată atent în special de către Ciprian Trifan, vicepreședintele instituției. „Se lucrează la toate investițiile, în afară de trei, unde încă mai avem unele probleme de proiectare și avizare”, declara Trifan în martie 2020, între timp toate cele 17 investiții fiind finalizate sau în curs de finalizare.

Astfel, la finalul celor aproape cinci ani de implementare a proiectelor o analiză recentă a Ministerului Dezvoltării arată că județul Vaslui a atras cele mai multe inevestiții din zona Moldovei și cei mai mulți bani. Au fost finanțate prin PNDL 2 257 de proiecte, iar suma primită a fost de 855, 4 milioane lei. Din regiunea Moldova, doar județul Suceava, mult mai mare decât Vasluiul, a reușit să atragă mai multe fonduri, și anume 916, 8 milioane lei.  

Asta pe când județul Neamț a atras doar 794,04 milioane de lei, Botoșani – 838,01 milioane de lei, Iași – 817,08 milioane lei și Bacău – 808,96 milioane lei.

La sfârșitul anului trecut, pe 30 decembrie 2021, județului Vaslui i-a fost virată ultima tranșă din finanțările prin PNDL 2, patru milioane de lei, banii pentru finalizarea a patru proiecte, în vreme ce comunele Pușcași, Viișoara și Vinderei au primit o tranșă de bani pentru lucrările efectuatesume între 201.096 lei și 768.412 lei. Fondurile primite de Consiliul Județean au fost destinate proiectării și execuției a cinci drumuri județene (DJ 245 C – Băcani – Rădăești – Schitu; DJ 243 C Mărășești – Voinești; DJ 244 L Tăbălăiești – Averești; DJ 244 M Crasna – Albești – Roșiești și DJ 245 E Bulboaca – Deleni – Moreni) și pentru consolidarea și reabilitarea unui pod peste râul Bârlad, în comuna Todirești.         

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.