Aproape 13.200 de vasluieni cu tulburări mintale. În rândul adulților de peste 60 de ani predomină demența și depresia

0
668

Potrivit unei situații întocmite la nivel județean de reprezentanții DSP Vaslui, în primele nouă luni ale anului 2021, erau luați în evidențe 13.196 de pacienți cu tulburări mintale și de comportament, alte câteva sute fiind diagnosticate în celelalte trei luni. Cel mai probabil, pandemia de COVID-19 a contribuit serios la înmulțirea cazurilor, față de întregul an 2020, când s-au înregistrat 12.867 de pacienți cu tulburări psihiatrice, acum se constată o creștere cu 329 de cazuri. Cifrele arată că o cincime din vârstnicii de peste 60 de ani suferă de o tulburare mintală sau neurologică, cele mai frecvente fiind demența și depresia.

Sănătatea mintală reprezintă o stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor normale ale vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității. Pentru cetățeni, sănătatea mintală este o resursă care le permite să își realizeze potențialul intelectual și emoțional, să își găsească și să-și îndeplinească rolurile în viața socială, școlară și profesională.

Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate mintală, inclusiv telepsihiatria, evaluarea timpurie, tratamentul și sprijinul psiho-social, screeningul și sprijinul pentru grupurile specifice, implementarea de măsuri pe termen lung pentru a atenua impactul recesiunii economice asupra sănătății mintale și abordarea stigmatizării, sunt esențiale în acest context. O sănătate mintală bună contribuie la prosperitatea și solidaritatea comunității. În schimb, lipsa sănătății mintale impune costuri și pierderi multiple, atât persoanei cât și sistemelor sociale. În ceea ce privește tulburările mintale și de comportament, aici intră tulburările din spectrul autismului, maladia Alzheimer (demența), depresia, abuzul și traficul ilicit de droguri.

Așa cum se arată într-o statistică realizată la nivel național, în anul 2020, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 1.200,8 la suta de mii de locuitori, în ușoară descreștere față de anul 2019, când a fost de 1.211,8 la suta de mii de locuitori. Prevalența bolilor psihice în România, în anul 2020, a fost 1.260,25 la suta de mii de locuitori, în creștere față de anul 2019, când a avut valoarea de 1.192,53 la suta de mii de locuitori.

În ceea ce privește situația întocmită la nivelul județului Vaslui de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, se constată o creștere a numărului de cazuri. Astfel, în 2018, au fost luați în evidență 11.772 de pacienți cu tulburări mintale și de comportament, în 2019, numărul a crescut la 12.367, iar în anul 2020 a ajuns la 12.867. Evident, în anul care tocmai s-a încheiat, cifra a fost și mai mare. Numai în primele nouă luni ale anului 2021, în ciuda pandemiei de SARS-CoV-2 ce i-a determinat pe oameni să cam evite medicii de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, în evidențele județene figurau 13.196 de persoane cu tulburări mintale și comportamentale.

„Din analiza datelor statistice, se constată o creştere a numărului de persoane cu tulburări mintale şi de comportament. Vârstnicii se confruntă cu o serie de provocări ale sănătății somatice, dar și psihice, care trebuie recunoscute, iar sănătatea mintală este la fel de importantă la vârste mai înaintate ca în orice alt moment al vieții. Peste 20% dintre adulții în vârstă de 60 de ani și peste suferă de o tulburare mintală sau neurologică, iar 6,6% din totalul dizabilităților în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani este atribuită tulburărilor mintale și neurologice. Cele mai frecvente tulburări mintale și neurologice din această grupă de vârstă sunt demența și depresia, care afectează aproximativ 5%, respectiv 7% din populația vârstnică a lumii. Tulburările de anxietate afectează 3,8% din populația în vârstă, problemele legate de consumul de substanțe afectează aproape 1% și aproximativ un sfert din decesele cauzate de auto-vătămare aparțin persoanelor cu vârsta de 60 de ani sau peste. Problemele legate de abuzul de substanțe în rândul persoanelor în vârstă sunt adesea trecute cu vederea sau diagnosticate greșit”, spun reprezentanții DSP Vaslui.

„Pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra vârstnicilor care prezintă un risc mai mare de dezvoltare de simptome mai severe ale bolii și o rată de mortalitate mai mare. Acest risc crescut se datorează în parte modificărilor legate de vârstă în ceea ce privește sistemul imunitar, care îngreunează lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, vârstnicii înregistrează și alte probleme de sănătate, în special afecțiuni cardiovasculare, cerebrovasculare, cancere, care fac și mai dificilă lupta cu acest nou virus. Stresul, dificultățile economice și sociale, izolarea impusă de autorități în scopul prevenirii și reducerii răspândirii virusului, afectează sănătatea mintală, exacerbând afecțiunile neurologice și psihice existente, cum ar fi depresia, anxietatea, declinul cognitiv. Persoanele vârstnice, care locuiesc singure și care au contacte sociale limitate reprezintă o categorie de populație la risc de a dezvolta simptome depresive și anxioase”, mai spun reprezentanții DSP Vaslui.

Potrivit acestora, ca și în anii precedenți, și în ianuarie 2022, DSP Vaslui organizează o campanie cu tema „Sănătate mintală este o prioritate. Protejați sănătatea mintală!”, ce are drept scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a vârstnicilor și aparținătorilor acestora, precum și a profesioniștilor din domeniul medical privind problematica sănătății mintale. Tot aceste categorii sunt și grupurile țintă ale campaniei.

„Sloganul campaniei este «Sănătatea mintală este o prioritate. Protejați sănătatea mintală!», iar obiectivele ei sunt: • informarea populației privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale; • conștientizarea și promovarea unei mai bune înțelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieții oamenilor; • creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale. La nivel județean, se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora. Ministerul Sănătăţii asigură finanţarea și coordonarea organizării campaniei”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.