Bugetul României nu prea are legătură cu județul Vaslui. Și nici politicienii vasluieni…

0
1027

Astăzi este ziua în care Parlamentul României ar urma să dea votul final pentru bugetul țării pe anul 2022. Drumul expres Tișița-Albița și variantele ocolitoare ale municipiilor Vaslui și Bârlad sunt singurele investiții majore din județ prinse în proiectul de buget. Este constatarea deputatului USR Mihai Botez, care, alături de Raisa Enachi, deputat AUR, par a fi singurii parlamentari vasluieni preocupați de proiectul de buget, deși este cea mai importantă lege a anului.

Anii trecuți, pentru că erau în opoziție, parlamentarii de Vaslui de la PSD sau PNL veneau cu amendamente pentru județul Vaslui la Legea bugetului de stat despre care știau că vor fi respinse de majoritatea parlamentară a celorlalți, asta oferindu-le prilejul de a poza în apărătorii intereselor județului și a-i acuza pe ceilalți de lipsă de interes pentru dezvoltarea Vasluiului.

Jocurile acestea politice nu se mai pot face și în acest an, când PSD și PNL se regăsesc în aceeași barcă politică, așa că majoritatea parlamentarilor vasluieni a păstrat o tăcere absolută asupra unei legi atât de importantă cum este cea care stabilește bugetul statului pe anul viitor.

Doar deputații Mihai Botez, președintele USR Vaslui, și Raisa Enachi, de la AUR, par preocupați de „aspect”, deși astăzi este ziua în care, după ce bugetul pe anul 2022 a fost publicat, ar urma să se dea votul final.

„Pentru vasluieni, bugetul cuprinde (doar) câteva vești bune, însă pentru români, în general, acest buget cuprinde multe vești proaste. În primul rând, lucrările pentru varianta ocolitoare a municipiului Bârlad ar trebui să continue. Bugetul prevede finanțare pentru continuarea lucrărilor. Se va asigura finanțarea în continuare pentru drumul expres Tișița-Albița. Acest studiu ar trebui finalizat, iar lucrările să intre în etapa de proiectare/execuție. Sunt cuprinși și bani pentru proiectarea/executarea centurii ocolitoare a municipiului Vaslui.

Acestea sunt cam singurele proiecte majore ce vor fi finanțate, în județul Vaslui, din bugetul general. Alte proiecte ce vor primi finanțare vor fi cele precum drumuri județene. Proiectele pentru care se zbăteau unii pesediști prin martie nu le-am văzut incluse, acum, că au ajuns la putere. Aș vrea să fac o observație legată de sistemul de cale ferată. În județul Vaslui, vor fi modernizați/reabilitați 0 (!!) kilometri de cale ferată. Mulțumim, domnule Grindeanu!”, comentează deputatul Mihai Botez pe pagina sa de socializare.

Din opoziție, Mihai Botez vine și cu alte vești proaste: „Promisiunile fantastice ale PSD nu se pot îndeplini. Pensionarii vor primi o creștere de doar 10% la pensie, în loc de 40%. S-a știut dintotdeauna ca o creștere bruscă și abruptă nu este fezabilă, doar că mulți s-au lăsat păcăliți de promisiunile pesediste. Prin comparație, pensiile speciale primesc „doar” 8%, însă raportat la pensia medie, un pensionar obișnuit va primi o sumă de abia 100 de lei, în timp ce un pensionar special va primi, în medie, peste 400 de lei în plus, iar în unele cazuri chiar mii de lei în plus. Asta au votat oamenii? Voi, cei care ați votat PSD, asta ați vrut? Și mai mulți bani pentru pensiile speciale? În opoziție, PSD face cele mai excentrice promisiuni, fără să aibă o bază financiară. La putere, PSD urmărește principiul „1 leu la cetățean, 10 la partid”. Nu cred ca se vor schimba foarte multe în urma dezbaterilor. Bugetul a fost făcut la limita deficitului, și deja există dubii asupra viitoarei execuții”.

De partea cealaltă a opoziției (pentru că în România există două opoziții și o mare putere care reunește dreapta cu stânga), Raisa Enachi, deputat AUR ales în județul Vaslui, constată cum adoptarea bugetului pe 2022 a fost transformată de actuala putere într-o formalitate, un act propus de Guvern și care trebuie să treacă repede prin Parlament.

„Astăzi, a avut loc sedinţa comună a comisiilor de specialitate, Juridice şi pentru Constituționalitate, ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru examinarea şi depunerea avizelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. S-a mimat, cu grație, dezbaterea, iar de moralitate nu discutăm, cu toate că amendamentele au fost înaintate în termen, ținând cont că am fost obligați ca în mai puțin de 24 ore să depunem aceste amendamente. La fel cum parlamentarii din coaliția de guvernare muncesc pe repede înainte, așa au respins, cu nerușinare totală și cu o viteză nebună, toate amendamentele, invocând, obraznic, că nu s-a respectat procedura. S-a supus la vot aviz favorabil, dar cu toate amendamentele AUR respinse. AUR nu acceptă, sub nici o formă, aruncarea în ridicol a dezbaterii proiectului Legii bugetului de Stat!”, scrie parlamentarul pe pagina sa de socializare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.