Vasluienii cu salarii mici pot cere suspendarea plății facturilor la curent electric sau gaze

0
506

După ce, în octombrie, autoritățile au stabilit, prin OUG 118/2021, aplicarea unui mecanism de compensare a facturilor de electricitate și gaze naturale din perioada noiembrie 2021 – martie 2022, prin Legea 259/2021, a fost introdusă posibilitatea suspendării, la cerere, a plății facturilor la electricitate și gaze pentru o perioadă de una până la șase luni.

O nouă lege modifică o parte dintre regulile compensării facturilor la curent și gaze, după ce, în octombrie, guvernanții au stabilit, prin OUG 118/2021, aplicarea unui mecanism de compensare a facturilor de electricitate și gaze naturale din perioada noiembrie 2021 – martie 2022, pentru românii fără posibilități financiare.

Una dintre măsurile cuprinse de legea apărută recent, Legea 259/2021, îi vizează pe clienții casnici ce se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili. Mai exact, aceștia pot suspenda, la cerere, plata facturilor la electricitate și gaze pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

Toți clienții casnici ce fac parte din categoria consumatorilor vulnerabili de energie pot solicita de acum autorităților suspendarea, pe o perioadă de cel mult șase luni, a obligației de plată a facturilor la electricitate sau gaze.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 (…), la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili (…), se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta”, scrie în Legea 259/2021.

Cine se încadrează în categoria consumatorului vulnerabil?

În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se încadrează toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure, în timp ce în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de vârstă se încadrează cei ce au veniturile amintite și, totodată, au împlinit vârsta standard de pensionare (în 2021, aceasta este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani pentru femei).

În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de sănătate se încadrează cei care fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viaţă sau pentru menținerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care le împiedică sau restricționează mobilitatea şi/sau deplasarea.

Consumatori vulnerabili sunt si cei din categoria consumatorilor izolați, adică familii și persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate, care, potrivit Legii 350/2001, reprezintă o „grupare de minimum 3 unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri vulnerabile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.