Vaccinați-vă anti-HPV! În 2020-2021, cancerul de col uterin a omorât 39 de femei!

0
708

Pentru că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin, cauzat de infecția persistentă cu HPV (Human Papilloma Virus), specialiștii din sănătatea vasluiană recomandă insistent vaccinarea împotriva HPV. Cu atât mai mult cu cât în cursul anului 2020 și în primele nouă luni ale anului 2021, la nivelul județului Vaslui, au fost luate în evidență 76 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar 39 de femei și-au pierdut viața din cazua acestei maladii.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă (15-45 ani). Locul unde apare acest tip de cancer este colul uterin (numit și cervix), adică partea inferioară a uterului, ce face legătura cu vaginul. Maladia este cauzată de infecția persistentă cu HPV (Human Papilloma Virus), ce provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră).

Anual, în România, se înregistrează peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și mai mult de 1.700 de decese, ceea ce însemnă o rată a mortalității de 8,9 la suta de mii de locuitori, care plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de acest tip de cancer.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV (Human Papilloma Virus). În anul 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate 38 de cazuri noi de persoane cu cancer de col uterin și 21 de decese datorate acestei maladii, iar în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 38 de cazuri noi de cancer de col uterin și 18 decese cauzate de această boală. Reamintim populației că vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea a fost extinsă grupa de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică”, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Vaccinarea gratuită anti-HPV se realizează la persoanele eligibile (fete cu vârsta cuprinsă între 11 – 18 ani), pe baza solicitărilor părinților / reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită DSP Vaslui numărul de doze de vaccin necesare. Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosită în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu HPV deja apărută.

„Vaccinul se poate face indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate anti-HPV începând cu vârsta de 11 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă 11 – 26 ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 11 – 15 ani, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. Imunizarea gratuită a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani constă în două doze de vacccin într-o perioadă de 13 luni (rapelul trebuie administrat într-un interval de 5 până la 13 luni de la prima doză). Vaccinarea gratuită pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 18 ani se va realiza într-o perioadă de 13 luni: la «momentul 0», apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză. Vaccinul se administrează la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri”, au mai precizat reprezentanții DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.