Senatorul liberal Iulian Bîca: „Oricine va putea ajuta autoritățile la căutarea persoanelor dispărute!”

0
964

Proiectul de lege privind căutarea / identificarea persoanelor dispărute a fost depus și discutat în cadrul Comisiei de Apărare a Senatului României, printre ai cărei membri se numără și senatorul liberal de Bârlad, Iulian Mihail Bîca. Normativul introduce o serie de reglementări ce vor asigura o mai bună coordonare a instituțiilor publice, prin înființarea în cadrul Poliției Române a unor unități centrale și teritoriale, proiectul fiind construit pe baza unor principii ce plasează în centrul demersului persoana dispărută.

Conform datelor statistice furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, din anul 1990, în România au dispărut peste 84.000 de persoane. Numai în ultimul an, au fost depuse aproape 6.000 de sesizări la nivel național cu privire la dispariții de copii. Însă, mai grav e că, în spatele acestor date statistice stau dramele a mii de familii.

Proiectul creează cadru legal care: a) recunoaște și dă eficiență drepturilor persoanei dispărute și ale familiei acesteia; b) oferă autorităților mijloace și metode eficiente de căutare a persoanelor dispărute; c) garantează respectarea libertăților și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu care autoritățile intră în contact pe parcursul procedurilor de căutare. Sesizarea întocmită se va trimite către unitatea teritorială, care va întocmi un dosar al dispariției. În scopul bunei desfășurări a activității de căutare, unitatea centrală pentru persoane dispărute va putea prelua dosarul dispariției sau va putea dispune preluarea acestuia de către o unitate teritorială.

„Interesant este faptul că orice persoană fizică sau firmă va putea ajuta în mod voluntar și gratuit autoritățile la căutarea persoanelor dispărute. Aceste persoane vor fi înregistrate online, într-o bază de date a Poliției Române. Activitățile pe care le va putea desfășura un astfel de voluntar vor fi: • popularizarea cazului, așa cum poate; • să facă postere, pliante, clipuri audio-video sau alte asemenea materiale de informare, privind persoanele dispărute; • să pună la dispoziția autorităților mijloace tehnice și logistice, ce pot ajuta la căutarea persoanei dispărute”, spune senatorul PNL Iulian Bîca.

Inițiativa a fost supusă dezbaterii publice în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, toate persoanele putând trimite recomandări, propuneri și observații pertinente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.