Senatorul Iulian Mihail Bîca: „Responsabilitate pentru cetățeni, dar și pentru autorități!”

Senatorul liberal de Bârlad Iulian Mihail Bîca anunță opinia publică despre faptul că, în cursul acestei săptămâni, în Senat, în calitate de primă cameră sesizată, s-a dezbătut și aprobat Legea 451/2021 – propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Conform prevederilor propunerii legislative, impozitarea clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice se va realiza doar prin notificarea prealabilă cu privire la obligativitatea efectuării reevaluării imobilelor. Astfel, se revine la normalitate, iar aplicarea unor sancțiuni atipice prin cote majorate se va putea realiza doar în condițiile în care se constată reaua-credință a contribuabilului.

Ce prevede legislația actuală?

a) Potrivit prevederilor din Codul fiscal, impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, care nu au fost dobândite sau construite în ultimii 5 ani anterior anului de referință, se face prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat și depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. Dacă raportul de evaluare se depune după primul termen de plată din anul de referință, acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor. Dacă proprietarul persoană fizică omite efectuarea raportului de evaluare a clădirii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la clădirile rezidențiale.

b) În mod similar, în ceea ce privește impozitul pe clădirile nerezidențiale, persoanele juridice în proprietatea cărora se află acestea, au obligația actualizării valorii impozabile a clădirilor o dată la 5 ani, pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. Dacă raportul de evaluare se depune după primul termen de plată din anul de referință, acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor. Dacă proprietarul persoană juridică omite efectuarea raportului de evaluare a clădirii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la clădirile rezidențiale.

Ce modificări aduce noul act normativ?

Măsurile prevăzute la literele a) și b) se vor aplica doar cu condiția înștiințării prealabile a proprietarilor de către organul fiscal local, adică direcțiile de impozite și taxe pentru persoane fizice și/sau juridice. Astfel, modificarea legii în sensul înștiințării prealabile a acestora este aptă să evidențieze dacă neîndeplinirea obligației legale este rodul relei-credințe a proprietarului ori este efectul unei omisiuni rezonabile, datorate intervalului mare de timp la care proprietarii trebuie să facă demersurile pentru reevaluarea clădirii și să depună la organul fiscal local raportul de evaluare.

Modalitatea concretă prin care se va face înștiințarea poate fi atât în scris cât și prin mijloace electronice (telefax, poștă electronică, alte mijloace electronice) ce asigură transmiterea textului actului, dacă proprietarul a indicat organului fiscal local datele corespunzătoare în acest scop.

În situația în care organul fiscal local nu îndeplinește obligația de înștiințare prevăzută în inițiativa legislativă, proprietarul clădirii va datora impozitul la valoarea reflectată în ultimul raport de evaluare depus de acesta.

„Am susținut inițiativa legislativă dezbătută și aprobată în Senat, deoarece consider că se va elimina prezumția de rea-credință a proprietarilor care nu au depus raportul de evaluare a clădirii, cu consecință imediată a sancționării acestui comportament considerat culpabil, prin aplicarea unei cote de impozitare mult mai mare. O astfel de măsură este adecvată și proporțională cu sancțiunea aplicabilă proprietarilor care, în urma unei astfel de înștiințări, vor rămâne în pasivitate și nu vor efectua demersurile necesare pentru stabilirea valorii impozabile a clădirii. De asemenea, sunt de părere că relația dintre autoritățile publice și mediul de afaceri se va consolida datorită înștiințărilor și atenționărilor ce vor fi trimise către mediul de afaceri despre consecințelor legale în cazul rămânerii în pasivitate”, spune parlamentarul bârlădean.

Senator Iulian-Mihail Bîca

2 COMENTARII

  1. Cred că șint puține persoane care nu au depus la primărie schițele cadastrale cu locuință și anul in care sa construit. Mai bine uitativa că primăria s- a băgat în asociațiile de proprietari și le-a a impus să se plătească întreținerea în funcție de suprafața apartamentului nu a numărului de persoane care merg pe scări și stau in apartament. Am vorbit cu președintele asociației de locatari și mi- a spus că li sa impus de primărie. Oare e normal? Se zice că e o lege de pe timpul cînd se dădea căldură centralizat. Degeaba un ultima adunare a locatarilor am semnalat că la noi nu se poate aplica primăria in vara asta și-a a băgat coada și a zis că toate asociațiile sa fie la fel chiar daca legea nu e pentru Birlad și oamenii au vrut cred ceva normal. Oare daca tot se țin după București de ce nu se uita că acolo este au mai înaintat și au o societate de contabilitate care face contabilitatea la mai multe asociații de proprietari și le trimite la fiecare aparent prin e- mail ce au de plătit cu desfășurător și pot plati și online. Și ședințele se țin tot online. Acolo în fiecare vară se repara ceva. Au ajuns și firele de curent de pe scară sa le schimbe daca blocul e mai vechi de 30 de ani. Se pun contoare de apa care se citesc de la distanta. Se repara acoperișul și nu mai vorbesc de văruit. Totul tine de administrație. La noi administratorul are grija de doua femei de serviciu și de contabila. Mare lucru face că de doi ani nici ședințe nu se țin . De curățenie(văruit) nici nu vrea să audă doar nu e treabă lui. Sa repare ceva nici vorba. Am stat cinci zile in plina iarna fara gaz din cauza unei scurgeri și tot locatarii au umblat după meșteri autorizați.Asta se intpla la Asociația de locatari NR. 9 din Epureanu. Daca domnul senator vrea și are putere să ne ajute să trăim și noi normal și în curățenie i- am mulțumi că tare rău arata majoritatea scărilor din nevaruite. Arată că un ghetou sa îți fie rușine cînd vine cineva in vizită.Cel mai bine e sa fie făcută văruială prin asociațiile de locatari că oamenii să poată plăti în rate. Și poate cu timpul sa se ia exemplu și de la cei din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.