Operațiunea „o pubelă pentru fiecare” continuă, însă scepticismul încă îi bântuie pe vasluieni

0
841

Fiecare vasluian din mediul rural va avea o pubelă de gunoi în curte, în care va depozita, preferabil selectiv, gunoiul menajer, pentru ca, o dată pe săptămână, mașina de gunoi să preia conținutul acestor pubele. Aceasta este finalitatea programului județean de gestionare selectivă a deșeurilor, de peste 40 de milioane de euro. Rând pe rând, comunele vasluiene se dotează cu pubele pe care le împart oamenilor. Aceștia însă rămân sceptici privind reușita programului, în vreme ce unii continuă să-și arunce deșeurile pe unde apucă.

Primarul din Hoceni a amenințat recent cu o amendă în valoare de 5.000 de lei pentru locuitorii care aruncă gunoaiele menajere aiurea prin satele lor. Vasile Țabără le-a explicat concetățenilor săi că, după ce fiecare gospodărie are câte o pubelă, nu mai au niciun motiv și nu poate să aibă niciun fel de înțelegere pentru cei care își duc gunoiul în altă parte.

„Stimați locuitori ai comunei Hoceni, așa cum am promis recent, am organizat colectarea deșeurilor în comuna Hoceni într-o formă modernă și avantajoasă pentru dumneavoastră, în sensul că în aceleași condiții financiare puteți depozita gunoiul menajer și reciclabil în gospodăria dumneavoastră în pubelă și în saci, iar ridicarea gunoiului se face săptămânal de la fiecare gospodărie”, le scria de pe contul său de socializare locuitorilor primarul comunei Hoceni, Vasile Țabără. „După această inițiativă, pe care o consider ca fiind foarte bună pentru dumneavoastră, unii locuitori depozitează gunoiul în diferite locuri, poluând mediul și afectând imaginea comunei. Vă atrag atenția că cei care veți fi găsiți în astfel de situație veți fi sancționați cu amendă de până la 5.000 lei”, mai spunea primarul.

Rând pe rând, pubelele au ajuns în comunele vasluiene, dar fiecare edil continuă să se lovească de aceeași problemă: unii locuitori continuă să-și care deșeurile menajere în locuri neautorizate.

Este problema pe care locuitorii comunei Băcani i-o pun și primarului Vasile Stoica atunci când acesta anunță, pe contul său de socializare, că au ajuns pubelele în comună și vor începe să fie distribuite pentru fiecare gospodărie. „Degeaba!!!”, reacționează un locuitor al comunei.

„Șanțurile colcăie de gunoaie, la periferia satului Drujești, în zona puțului de apă, a fost, este și va fi mereu rampa de gunoi a localității în mentalitatea multora!”, spune locuitorul din Băcani, care pune totul pe seama „mentalităților”: „De ce acest fenomen? Simplu! Lipsa educației, neimplicarea autorităților locale, neaplicarea unor sancțiuni care să descurajeze acest fenomen! Oricum, ne consolăm cu ideea că nu suntem singuri, în România e sport național în a fi iresponsabil și needucat”.

Chiar și așa, anunțul primarului primește multe aprecieri de la concetățeni, iar edilul este felicitat pentru pubelele care se află acum în comună.

„Dragi cetățeni. Proiectul local, care prevede dotarea tuturor locuințelor din comuna Băcani cu pubele de 120 l, începe să prindă contur! Astăzi, la ora 16.00, a sosit tirul cu europubele din Germania, care a fost descarcat până la ora 19.00 la Caminul Cultural Băcani. Din acest moment vă informez că vom pregăti documentația tehnică de „predare-primire”a acestor pubele. Vă asigur că fiecare gospodarie va primi câte o pubelă pentru colectarea gunoiului menajer din poartă în poartă, iar acolo unde mașina de gunoi nu va putea intra, toți cetățeni vor aduce gunoiul cu pubela de 120 l în locul unde mașina va putea circula. Noi am făcut tot ce se poate pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, rămâne ca împreună să acționăm și să contribuim pentru a menține o comună curată. Vă mulțumesc pentru înțelegere! Doamne ajută!”, le-a transmis primarul locuitorilor din Băcani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.