O cincime din populația județului, vaccinată anti Covid

0
756

La zece luni și jumătate de la debutul campaniei naționale de imunizare împotriva virusului SARS-CoV-2, mai mult de 100.000 de persoane din județul Vaslui, reprezentând 19,88% din populațiea județului, au primit prima doză din serurile administrate în țară. Aproape 64.000 din total au fost imunizate complet, adică au primit și doza a doua.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a anunțat, ieri, 9 noiembrie, că numărul persoanelor care au primit cel puțin o doză din vaccinul anti COVID-19 a depășit 100.000 la nivelul județului. Mai exact, 100.251 din totalul de 504.378 de persoane ce trăiau la 1 ianuarie 2021 în județ, potrivit cifrelor Direcției Județene de Statistică Vaslui. Adică o pondere de 19,88% din populația județului a primit prima doză de vaccin și urmează ca, în săptămânile viitoare, să o primească și pe a doua. De altfel, potrivit celei mai recente situații transmise de DSP Vaslui, de la începutul campaniei naționale de vaccinare (4 ianuarie) și până acum, au fost administrate peste 178.000 de doze de ser persoanelor eligibile (cu vâsta peste 12 ani).

„În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Vaslui, conform datelor centralizate, până în prezent au fost recepționate 201.239 doze de vaccin anti COVID-19, din care 178.001 doze au fost deja utilizate pentru imunizarea cetățenilor din județ, respectiv 100.251 doze pentru prima administrare, 63.871 pentru doza 2 și 13.879 pentru doza 3. Pe data de 8 noiembrie 2021 au fost vaccinate 1.558 de persoane. Menționăm că 826 de persoane au primit prima doză, 341 de  persoane au primit doza 2 și 376 de persoane doza 3”, au precizat reprezentanții DSP Vaslui.

Vaccinarea continuă

Potrivit acestora, persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson li se poate administra doza de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). Opțional, la cerere, beneficiarii vaccinați cu acest tip de produs pot efectua doza de rapel tot cu vaccinul Johnson&Johnson.

„Astfel, în sprijinul beneficiarilor, echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a optimizat aplicația ROVACCINARE și a implementat două funcționalități noi, respectiv: • posibilitatea de programare la doza de rapel (booster) pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson. Singura condiție pentru programare prin platformă la rapel (booster) pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson este să fi trecut 180 de zile de la administrarea primei doze; • programarea automată la doza a 3-a (suplimentară), pentru persoanele imunocompromise care aleg să se vaccineze cu unul dintre cele două  vaccinuri pe bază de ARN Mesager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). Persoanele imunocompromise care au o recomandare medicală pentru administrarea unei scheme de vaccinare formată din 3 doze cu unul dintre vaccinurile ARN messager (Pfizer sau Moderna) se programează în platforma informatică urmând pașii standard pentru primele doze, iar la administrarea dozei în centrul de vaccinare vor fi înscriși în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) într-o categorie distinctă. Ulterior, după administrarea dozei a doua, indiferent de tipul de vaccin administrat (Pfizer sau Moderna), pentru această categorie specială de persoane, platforma de programare va genera automat o programare pentru doza 3 suplimentară, la un interval de 28 de zile. Programarea pentru doza 3 suplimentară se poate vizualiza, anula sau reprograma din platforma ROVACCINARE de către fiecare beneficiar. Pentru persoanele cu schemă completă formată din 3 doze, se poate administra doza 4 (booster) la un interval de 180 de zile de la doza 3”, mai spun reprezentanții DSP Vaslui.

Este important de știut că persoanelor cărora li se administrează aceste doze li se vor putea genera certificate noi din platforma CERTIFICATE COVID în care să fie prezentat numărul actualizat de doze administrate. Persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson li se recomandă să își genereze certificatul digital UE privind COVID-19 înainte de efectuarea dozei de rapel cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, fiindcă valabilitatea certificatelor care au înscrisă cea de a doua doză Pfizer sau Moderna, pe teritoriul României, începe după 10 zile de la data vaccinării.

„Reamintim beneficiarilor că: • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu același tip de produs; opțional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel; • pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul AstraZeneca/Vaxzevria, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaționale: persoanele cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație); persoanele considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă). Administrarea dozei de rapel se poate face atât prin programare în Platforma ROVACCINARE, cât și prin prezentare directă în centrele de vaccinare sau prin cabinetele medicilor de familie. Personalul medico-sanitar se poate vaccina în centrele existente la locul de muncă sau în locațiile arondate”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.