Muncipiul Vaslui, drum deschis către dezvoltare: 90 de milioane de euro până în 2027

Punerea în discuție în ședința Consiliului Local de ieri a „Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Vaslui 2021-2027” i-a oferit prilejul primarului Vasile Pavăl să facă un istoric al dezvoltării orașului de la integrarea României în UE, dar și să vorbească despre planurile de viitor: aproximativ 90 de milioane de euro va putea cheltui administrația locală până în 2027 pentru dezvoltare, dacă va întocmi proiecte viabile. „Pentru ca să-i accesăm, trebuie să fim foarte bine pregătiți”, a spus Vasile Pavăl, care a concluzionat: „Este foarte multă treabă”.

Doar câteva proiecte de hotărâre au avut de discutat și supus la vot consilierii locali vasluieni în ședința de ieri, dar acestea au fost cele mai importante din ultimii ani. A fost vorba despre cel privind aprobarea „Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Vaslui 2021-2027” și de cel privind aprobarea „Planului Strategic Instituțional al Municipiului Vaslui aferent anilor 2021-2022”.

Așa cum a explicat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, cele două proiecte de hotărâre, odată aprobate și devenite hotărâri, „vor sta la baza dezvoltării municipiului Vaslui”. „Dezvoltarea unei comunități rămâne obiectivul cel mai important al unei administrații locale”, a spus primarul în prezentarea acestor documente, care, așa cum le-a descris, „creionează direcțiile de dezvoltare ale municipiului nostru, precum și necesarul de resurse”. În acest context, edilul a vorbit despre posibilitățile de finanțare care le completează pe cele locale, „care sunt destul de limitate”. „Am identificat fondurile de finanțare europeană, fondurile de finanțare guvernamentale, fonduri ale diferitelor guverne ale altor țări”, a arătat Pavăl, vorbind despre posibilitățile financiare ale municipiului pentru a se dezvolta.

Discutarea acestor proiecte de hotărâre care au în vedere dezvoltarea pe viitor a orașului i-au oferit primarului Vasile Pavăl ocazia să facă un istoric al dezvoltării municipiului Vaslui de la integrarea României în Uniunea Europeană și până astăzi, dar și despre viitor, unul foarte promițător.  

„Am avut programe unde am fost beneficiari direcți, am avut diverse parteneriate, și aici m-aș referi la bilaterala România – Republica Moldova, am avut asocierea în asociații de de dezvoltare intercomunitară. Importante pentru noi au fost fondurile europene, în cele trei cicluri de finanțare, de la intrarea României în UE”, a spus Pavăl, care a punctat evoluția finanțărilor și a proiectelor care s-au derulat și se vor derula în aceste perioade, 2007 – 2014, 2014 – 2021 și următorul, 2021 – 2027.

„Etapa de început, 2007 – 2014, a fost o etapă când a demarat modernizarea orașului, obiectivele destul de import pentru noi. În aceea etapă am reușit să atragem prin diferite forme finanțări de aproximativ 25 de milioane de euro, care s-au concretizat în Planul integrat de dezvoltare urbană, cuprinzând reabilitarea zonei centrale, intermodalul, cele două centre pentru persoanele de vârsta a treia și monitorizarea pentru un oraș mai sigur. Am modernizat școlile, am reabilitat obiectivul din Cimitirul Eternitatea. Toate aceste proiecte ne-au adus un mare câștig, o bilă albă pe care am obținut-o pentru că au fost realizate în conformitate cu standardele Comunității Europene. Banii au fost utilizați în mod corespunzător”, a spus primarul.  

„A doua etapă, 2014 – 2021, cuprinde o serie de proiecte care unele au fost realizat, iar unele se află în curs de realizare. Suma totală a banilor accesați în această etapă se ridică la 44 de milioane de euro. La transport avem șapte proiecte în diferite stadii. Grădiniță, creșă, realizarea obiectivelor din Rediu, Liceul Mincu, Parcul Copou, depou pentru troleie. Cel mai mare proiect este modernizarea liniilor, extinderea și achiziția de mijloace de transport și programul digitalizat de funcționare”, a mai arătat Vasile Pavă, care a precizat că aceste obiective sunt în construcție, pentru reabilitarea Liceului Ioan Mincu fiind semnat contractul, iar pentru Parcul Copou și rețelele de transport și depou fiind organziate licitațiile publice. Primarul a anunțat cu această ocazie faptul că patru din cele opt autobuze hibride au ajuns deja, iar până în luna mai a anului viitor vor sosi și cele 10 troleibuze.

„Astăzi vin în fața dumneavoastră cu următorul ciclu de finațare pentru perioada 2022-2027. Trebuie să o pregătim foarte bine, pentru că, la prima lectură a proiectelor, a planurilor și programelor de acțiune putem vedea că municipiului Vaslui îi vor reveni aproximativ 90 de milioane de euro. De la un ciclu la altul, sumele sunt tot mai mari. Pentru ca să-i accesăm trebuie să fim foarte bine pregătiți”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Edilul a anunțat că municipalitatea are depuse deja două proiecte pentru noul program guvernamental „Anghel Saligny”, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, care se referă la reabilitarea infrastructurii de străzi în suburbiile Moara Greci și Viișoara, 21 de kilometri.

De asemenea, în cadrul Programului Operațional Regional, municipiului Vaslui îi vot reveni 54 de milioane de euro. „Trebuie să fim foarte atenți cum pregătim aceste proiecte pentru a accesa sumele”, a atras atenția primarul Pavăl.

În cadrul Programul național de redresare și reziliență, municipiului Vaslui îi vor reveni în jur de 30 de milioane de euro. „Puteam avea o imagine completă și complexă a ceea ce ne așteaptă pentru următorul ciclu de finanțare. Sunt convins că pe parcursul acestui ciclu vor apărea și alte oportunități. În finalul acestui ciclu de finațare, ne dorim ca Vasluiul să fi econectat la întreaga viață socială economică a țării noastre și nu numai, Vasluiul să fie un oraș educat, sănătos, să-și dezvolte agricultura, pentru că ne referim și la zona din jurul orașului, Vasluiul să fie competitiv și să fie o atracție regională, un oraș verde și sigur, un oraș cultural și reacrețional și un pol al dezvoltării. Ținta este ca orașul Vaslui să devină un pol de dezvoltare. Dacă aș pune cireașa pe tort, cred că un ultim deziderat este ca Vasluiul să fie un oraș bine administrat”, a spus primarul Vasile Pavăl, care o concluzionat că „este foarte multă treabă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.