Gigacaloria de Bârlad e „campioană”: majorare de 96% la Rulmenți SA, cea mai mare din țară

0
1693

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri fiind la SC Rulmenți SA Bârlad, cu 96%, de la 158 la 310 lei.

Agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad s-a scumpit de săptămâna trecută cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei, printr-o hotărâre a Autorității Naţionale de Reglementare în Energie, care a mai decis că Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei. Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani – 94%; Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale; Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare. Cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova (21%) şi CET Govora (22%).

Așa cum se observă majorarea de la Bârlad este cea mai mare din țară, însă trebuie precizat că prețul gigacaloriei nu este preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Din preţul final, primăriile decid care sunt subvenţiile acordate populaţiei. Deci, povara cade pe autoritatea locală.

Mai trebuie precizat că, potrivit Strategiei de dezvoltare a municipiului Bârlad până în anul 2025, ponderea locuințelor dotate cu instalație de apă caldă alimentată din rețeaua

centralizată este de 6,0%, în vreme ce ponderea locuințelor racordate la sistemul centralizat de termoficare este de 3,9%.

„La nivelul municipiului Bârlad, a fost construit în perioada comunistă un sistem centralizat de termoficare cu peste 15.000 de apartamente. Acesta nu mai e funcțional din anul 2005,

exceptând apartamentele din blocurile ANL și locuințele sociale din municipiu (sub 300 de consumatori, racordați prin 5 branșamente), alimentați de S.C. CUP S.A. (unitate din

subordinea municipalității), prin centrale de cartier pe bază de gaze naturale”, se spune în respectivul document.

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, mai spun reprezentanţii reglementatorului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.