Autoritățile sanitare din județ, apel disperat către donatorii de sânge!

0
487

Cum, în ultima perioadă, teama de infectare cu virusul COVID-19 a dus la o scădere dramatică a numărului donatorilor de sânge din județ, iar stocurile sunt aproape epuizate, conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și cea a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad fac un apel public către toate persoanele care ar putea salva vieți: „Donează sânge! Fii erou!”.

Pentru că, de la debutul pandemiei de SARS-CoV-2, Centrul Județean de Transfuzie Sanguină (CJTS) Bârlad se confruntă cu o scădere serioasă a numărului de donatori, conducerea DSP Vaslui și cea a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad fac un apel către cei care pot salva o viață să nu ezite și să doneze sânge. Și asta pentru că este nevoie de o donare regulată de sânge, deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Pentru a-i determina pe cetățenii fără probleme de sănătate să treacă pragul Centrului în speranța că vor veni în sprijinul semenilor bolnavi, ce necesită transfuzii de sânge, cele două instituții au postat, ieri, 16 noiembrie, pe paginile de internet și pe cele de socializare un mesaj important, prin care făceau un apel către potențialii donatori de sânge.

„UMANITAR! ESTE NEVOIE DE SÂNGE! Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad se confruntă cu o scădere drastică a donatorilor voluntari de sânge, riscând să ajungă într-un blocaj privind furnizarea de componente sanguine către spitale. Donarea de sânge este un act nobil, prin care dumneavoastră veți ajuta pe cineva aflat în suferință. Din sângele donat o singură dată puteți ajuta până la 3 persoane, iar beneficiile în ceea ce privește sănătatea celui care donează sunt multiple: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, în caz de accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Situația epidemiologică actuală a accentuat nevoia de sânge, prin faptul că numărul celor ce donează sânge a scăzut la mai puțin de jumătate. Tocmai de aceea, vă așteptăm în nurnăr cât mai mare pentru a combate umăr la umăr deficitul major de sânge! Sunteți așteptați în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30 – 11.30, la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, din strada Mihail Kogălniceanu nr. 11, Bârlad. Relații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0335/414.490 și 0774/667.087”, este mesajul transmis de DSP Vaslui.

„Arată că iubeşti şi preţuieşti viaţa. Donează o picătură din a ta pentru a schimba prezentul şi a oferi viitor altcuiva! Nu fi nepăsător… pentru că, mâine, cineva drag ţie poate avea nevoie de sânge! Numai împreună putem salva! Donează sânge! Inimile pot bate în continuare pentru unii oameni bolnavi dacă vom merge să donăm sânge. Donatorii de sânge beneficiază pentru fiecare donare de: • 7 tichete de masă; • o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; • reducere cu 50% la abonamentul pentru transportul în comun pentru bârlădeni; • rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale. Aveți posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară), la cerere. Acestea presupun o nouă recoltare la sediul Centrului de Transfuzie. Mergi la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, situat în strada Mihail Kogălniceanu nr. 11 Bârlad”, este o parte din mesajul transmis de conducerea spitalului bârlădean.

Așa cum prevăd protocoalele, recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril și de unică folosință, deci nu prezintă risc de îmbolnăvire. Donarea de sânge se face la un interval de minimum două luni, fără a depăși cinci donări pe an pentru bărbați și patru donări pe an pentru femei. Au nevoie de transfuzii de sânge femeile cu complicații ale sarcinii (avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanșate înainte, pe parcursul sau după naștere), copiii cu anemie severă, persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente, bolnavii de cancer, persoanele care sunt supuse unor intervenții chirurgicale, bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puțină hemoglobină) și hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moștenirea unor factori de coagulare anormali).

Cine poate deveni donator?

„Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: • vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani; pentru persoanele care au peste 50 ani, este necesară o adeverință de la medicul de familie, din care să reiasă că nu este luat în evidența cu boli cronice; • donatorul să aibă 7 zile de la vaccinarea cu Pfizer, respectiv 28 zile de la doza de vaccin Moderna sau Johnson; • femeile să aibă o greutate între 58 – 100 kg, iar bărbații între 60 – 110 kg; • tensiune arterială sistolică între 11 – 18 mmH; • să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice; • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; • să nu aibă / să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele”, se mai arată în apelul la donare făcut de conducerea spitalului bârlădean.

În dimineața recoltării sângelui, donatorii pot servi la micul dejun o ceașcă de ceai sau de cafea, fructe ori legume, precum și un croissant sau gem pe pâine. Nu trebuie consumate alimente bogate în proteine și grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar și cea slabă). Înainte de a dona și după, pentru un interval de o oră, donatorii nu trebuie să fumeze.

Pe lângă satisfacția că salvează efectiv copii sau adulți în stare critică, au și câteva beneficii materiale. Pentru fiecare priză de sânge (0,4 litri), donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu (în ziua donării), plata a doar jumătate din abonamentul lunar la transportul în comun (valabil doar pentru bârlădeni), precum și de șapte tichete de masă.

Pentru a putea face acest gest umanitar, donatorii trebuie să aibă asupra lor actele de identitate și o adeverință de la medicul de familie prin care se atestă că sunt sănătoși. Odată ce acest lucru a fost confirmat și de analizele efectuate de personalul Centrului, sângele colectat de la donatori va ajunge la pacienții care au foarte mare nevoie de prețiosul lichid pentru a supraviețui, fie că este vorba despre victime ale diverselor accidente (casnice sau rutiere) ori despre bolnavi care necesită intervenții chirurgicale. Spre exemplu, pentru o intervenție pe cord, ar fi nevoie de cel puțin 7-8 pungi cu sânge. Și cum problemele cardiace sunt tot mai frecvente, și nevoia de sânge este mai mare.

Care sunt beneficiile donării voluntare și regulate de sânge?

Pentru donator:

– îmbunătățirea stării de sănătate și încurajarea unui stil de viață sănătos;

– creșterea stimei de sine;

– devine un model pentru ceilalți, putându-i motiva și pe alții să doneze;

– se bucură de o verificare periodică a stării de sănătate (examen medical și analize de laborator);

– beneficiază de recunoaștere din partea societății.

Pentru pacient:

– salvarea vieții sau îmbunătățirea stării de sănătate;

– acces echitabil la sânge sigur, inclusiv în situațiile de urgență și dezastre;

– se reduce riscul complicațiilor imunologice;

– scade presiunea asupra familiei pacientului de a găsi donator;

– susține spiritul de generozitate, putând deveni la rândul său un viitor potențial donator.

Pentru serviciile medicale:

– sunt capabile să asigure cantitatea și accesibilitatea la sânge și produse de sânge, făcând astfel față tuturor cererilor;

– creează încredere în ceea ce privește siguranța sângelui și a produselor de sânge (sângele este testat, neputându-se transmite HIV sau alte boli infecțioase, utilizarea instrumentarului steril și de unică folosință pentru fiecare donare, rezultatele testelor sunt confidențiale, presupune un atent control al calității sângelui privind testările, procesarea, etichetarea și stocarea);

– elimină riscul apariției șocului posttransfuzional, transfuziile de sânge realizându-se respectând cu strictețe anumite reguli privind compatibilitatea dintre sângele donatorului și cel al primitorului.

Pentru comunitate:

– asigură necesarul de sânge, inclusiv în situații de urgență și dezastre;

– promovează un stil de viață sănătos;

– menține viu spiritul de întrajutorare la nivelul comunității respective;

– încurajează voluntarismul și implicarea activă a comunității;

– încurajează dezvoltarea parteneriatelor la nivelul comunității;

– crește calitatea vieții și îmbunătățește calitatea imaginii comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.