Artistul Dionisie Gradu, pe simezele Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

În acest week-end, bârlădenii amatori de artă plastică sunt invitați la vernisarea unei expoziții eveniment intitulate „Hărțile timpului”, ce-i aparține cunoscutului profesor și artist plastic Dionisie Gradu. Expoziția va cuprinde lucrări de pictură și grafică realizate de acesta de-a lungul anilor și va putea fi admirată la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Pe data de 27 noiembrie, începând cu ora 11.00, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și Consiliul Județen Vaslui îi invită pe toți cei care iubesc frumosul, în special arta plastică, la vernisarea expoziției „Hărțile timpului”, ce reprezintă o retrospectivă de pictură și grafică semnată de cunoscutul artist și profesor bârlădean Dionisie Gradu.

Născut la Bârlad, acesta a urmat cursurile primare și gimnaziale la școli din comunele Ghidigeni și Pochidia și apoi din Bârlad, după care a absolvit cursurile Liceului „Octav Băncilă” Iași, promoția 1971. La scurt timp, se înscrie la Facultatea de Desen din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. După terminarea studiilor universitare, pentru o scurtă perioadă de timp, a lucrat la Oficiul pentru Patrimoniu Cultural Național din cadrul Muzeului „Ștefan cel Mare” Vaslui. A îmbrățișat, ulterior, cariera didactică, ajungând profesor titular la Școala de Muzică și Artă Plastică „N. N. Tonitza” Bârlad, contribuind astfel la formarea mai multor generații de artiști și iubitori de artă.

A fost membru fondator al cenaclului „Arta” din Vaslui, iar după anul 1974 este promotorul mai multor expoziții personale și de grup, desfășurate în mai multe rânduri la Bârlad și Vaslui. Se remarcă participările la Salonul „Cronicii” Iași (1980), expoziția de grup de la galeria „Eforie” București, dar și la evenimentul organizat de Institutul Cultural Francez Iași (2021), care a avut loc sub genericul „Contre-jour”.

Creații ale artistului se regăsesc în colecții particulare ale unor iubitori de artă din Bârlad, Vaslui, Iași, dar și din Canada, Franța, Germania, etc.

Din punct de vedere artistic, lucrările sale reprezintă o manifestare pregnantă a curentului suprarealist, cel care încă din prima jumătate a secolului XX promovează manifestarea spontană a imaginației, bazându-se pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. În compozițiile elaborate predomină aparițiile „luxuriante si diafane, dar – mai ales – șoaptele ciudate ale sufletului său, nu fără a lăsa în urma sa iubirea si admirația noastră” – spunea, în 2011, criticul Laurențiu Chiriac.

Vernisajul va avea loc în sala „Vasile Palade” din incinta sediului central al muzeului și va fi susținut de profesorul și criticul literar Gruia Novac. Expoziția a fost organizată de dr. Mircea Mamalaucă, directorul muzeului. Intrarea este liberă, cu respectarea legislației în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.