A început sezonul infecțiilor respiratorii: peste 1.000 de bolnavi în două săptămâni!

0
826

Sezonul rece 2021-2022 a debutat în forță: în numai două săptămâni, aproape 1.050 de persoane din județ au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au fost diagnosticate cu viroze respiratorii și pneumonii. Cele mai multe au fost cazurile de viroză, respectiv 904, pentru care a fost nevoie de spitalizarea a 38 de pacienți. Deocamdată, nu au fost diagnosticate persoane cu gripă, însă administrarea vaccinului antigripal a început deja, până acum fiind distribuite spitalelor și medicilor de familie aproape 33.000 de doze.

Așa cum se întâmplă în fiecare toamnă, când medicii de familie și cei specialiști se confruntă cu numeroși pacienți cu viroze și pneumonii, și sezonul rece 2021-2022 pare să urmeze același trend. Asta chiar dacă, concomitent, populația trebuie să facă față și valului patru al pandemiei de SARS-CoV-2, ce a debutat primăvara trecută și va continua și la anul.

Astfel, potrivit unei situații centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în intervalul 25 octombrie – 7 noiembrie, adică în decurs de două săptămâni, timp în care vremea a fost destul de capricioasă, medicii din județ s-au confruntat cu 1.049 de cazuri de infecții respiratorii, dintre care 904 au fost viroze și 145 pneumonii. Din fericire, cum spitalele din Bârlad și Vaslui sunt pline de pacienți infectați cu COVID-19, doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au necesitat internare, respectiv 38 dintre cele cu viroze și 24 dintre cele cu pneumonii.

La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5 – 14 ani (268 cazuri), 15 – 49 ani (203 cazuri) și 2 – 4 ani (176 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor. În ceea ce privește cele 145 de pneumonii raportate în ultimele două săptămâni, incidența cea mai crescută s-a înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani (46 cazuri) și la grupele de vârstă 15 – 49 ani (36 cazuri) și 50 – 64 ani (20 cazuri). În privința internărilor, se poate spune că nu se constată diferențe foarte mari între o grupă de vârstă și alta.

Din fericire, până acum nu au fost înregistrate cazuri de gripă la nivelul județului. Pentru sezonul rece 2021-2022, DSP Vaslui a solicitat Ministerului Sănătății 65.409 doze de vaccin antigripal, însă până pe 11 noiembrie au fost primite doar 32.694 de doze în patru tranșe. Ca și în anii precedenți, vaccinurile au fost distribuite spitalelor din județ în vederea imunizării medicilor, cadrelor sanitare medii și a personalului auxiliar, precum și medicilor de familie din județ pentru vaccinarea populației din categoriile de risc, adică persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, dar și cu boli metabolice. Urmează ca alte tranșe de vaccin să fie alocate pentru imunizarea copiilor şi a bătrânilor instituţionalizaţi.

Recomandări pentru sezonul rece

Medicii recomandă populației ca, în această perioadă, să respecte măsurile de igienă personală precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, pentru a preveni îmbolnăvirile prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. De asemenea, trebuie să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, dar și să consume cât mai multe fructe, legume și alimente bogate în proteine.

„Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii și a gripei, recomandăm populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Nu în ultimul rând, atragem atenția că, la fel ca și în anii anteriori, campania de vaccinare antigripală se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală vor fi imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și personalul medical”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.