Topul firmelor vasluiene, cel mai important eveniment economic al anului, va avea loc online

0
778

Topul firmelor, evenimentul cel mai important al mediului de afaceri vasluian, va avea loc anul acesta în mediul online. La baza întocmirii clasamentului celor mai importante societăți vasluiene, care va fi dat publicității în această lună, stau datele de bilanț depuse pentru anul 2020 de firmele vasluiene, iar departajarea s-a făcut după cinci criterii: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Evenimentul cel mai important al anului pentru mediul economic vasluian, organizat de Camera de Comerț Vaslui, Topul firmelor – ediția 2021, va avea loc anul acesta în mediul online. În luna noiembrie va fi dat publicității clasamentul performanțelor economice ale societăților comerciale vasluiene, topul fiind realizat după o metodologie unitară la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț din România, în conformitate cu prevederile Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comerț și Industrie. La baza alcătuirii clasamentului stau, ca în fiecare an, datele de bilanț pentru anul precedent, depuse în termenul legal de către firmele din județul Vaslui. Realizarea clasamentului se va face ținând cont de cinci indicatori de performanță: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.
Clasamentul a fost structurat pe șapte domenii de activitate, urmărind obiectul de activitate declarat de firme în bilanțul pe anul anterior: Cercetare-Dezvoltare și HighTech; Industrie; Agricultură, Silvicultură și Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț; Turism și Restaurante.
Clasamentul cuprinde primele 10 locuri pe fiecare clasă de mărime (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari, întreprinderi foarte mari), corespunzătoare domeniului, grupei, codului CAEN declarat pentru descrierea activitatii.
Din analiza datelor financiare cuprinse în bilanțurile de societăți comerciale înmatriculate (cu sediul social) în județul Vaslui aferente anului 2020, a reieșit că 6.507 firme au avut o cifră de afaceri diferită de zero (adică sunt firme active), dintre care 2.571 firme au îndeplinit criteriile de admitere în clasament. Dintre acestea,1.274 firme s-au clasat pe locurile 1-10 ale Topului. 
„Vrem să subliniem, încă o dată, că acest clasament pe care îl realizăm are la bază datele declarate de firme în bilanțul anual, deci ne referim acum la indicatorii financiari realizați de firme în anul 2020. Avem cu cinci firme mai mult decât anul trecut care au reușit să facă față criteriilor de evaluare și care s-au clasat în Top 10 pe domenii. Așadar, cu privire la 2020, an pandemic, putem spune că mediul de afaceri vasluian a reușit să se mențină pe linia de plutire, cu scaderi mici la unele domenii care au fost compensate de cresteri la alte domenii”, a declarat Ionel Constantin, președintele Camerei de Comert, Industrie și Agricultură Vaslui.
Demn de remarcat este și faptul că în Topul Național al Firmelor (top 10) se regăsesc 75 de companii vasluiene cuprinse în cele șapte secțiuni (domenii mari) de activitate. Printre acestea figurează societăți cunoscute la nivelul județului Vaslui, precum Plantagro, Confecții Bârlad, Viacons Rutier, Gaz Est sau Morandi. Numărul total de companii vasluiene clasate pe pozițiile 1-10 în Topul Național al Firmelor realizat de Camera de Comerț și Industrie a României totalizează o cifră de afaceri de 1928151056 RON, un profit din exploatare de 173079912 RON și 4468 salariați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.