Vasluienii au acces doar la slujbe plătite cu salariul minim

Cele peste 500 de locuri de muncă disponibile pe care le-a anunțat Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui în ultima săptămână pot părea o ofertă bună și diversificată. Comparând însă cu alte județe, se constată că sunt nu numai cele mai puține, dar și cele mai proaste din punct de vedere salarial. Dacă în Bacău oferta salarială medie este între 644 și 768 de euro pe lună, în Vaslui, aceasta nu depășește 300 de euro.

Muncitori necalificați sau calificați în construcții sau confecții, zugravi, dulgheri, mecanici, bucătari, tâmplari, vânzători. Sunt slujbele care formează grosul ofertei locurilor de muncă în județul Vaslui pe care Agenția Județeană pentru Ocuparea Locurilor de Muncă (AJOFM) Vaslui o transmite și o publică săptămânal. Ultima cuprindea peste 500 de locuri de muncă și părea extrem de generoasă. Asta însă doar cantitativ. Și nici măcar atât, pentru că, dacă facem o comparație cu oferte similare din celelalte județe, vom constata că Vasluiul este la coada clasamentului.

Locurile de muncă care cer o un grad mai înalt de specializare, și deci cu o salarizare corespunzătoare, precum economiști, ingineri sau doctori, sunt o raritate. Și asta nu doar în oferta AJOFM, dar și pe siteurile firmelor specializate, precum Best Jobs. Consultând această platformă, pentru județul Vaslui găsim câteva locuri de muncă: șef de raion la Kaufland Huși, reprezentant vânzări la o firmă care distribuie piese auto, Materon, în municipiul Vaslui, asistent vânzări la Jysk Huși sau mecanic reparații echipamente motorizate și tehnician service electrice la Global Tech. Sunt locuri de muncă în care vasluianul va primi salariul minim pe economie, sau puțin peste acesta.

Cum stau lucrurile în alte județe? Platforma Bestjobs a transmis date privind şi oferta salarială medie din cinci judeţe din ţară. Astfel, în Sibiu aceasta este cuprinsă între 751 şi 931 de euro pe lună, în Gorj – între 667 şi 883 de euro pe lună, în Mureş – între 675 şi 897 de euro pe lună, în Galaţi – între 658 şi 817 euro pe lună, iar în județul vecin, Bacău, între 644 şi 768 de euro pe lună.

Cel mai bine plătit job al ultimei săptămâni oferit prin bestjobs este cel de inginer IT. 6.000 de euro pe lună este salariul. Pentru județul Vaslui, un asemenea venit salarial este de neimaginat. Dar nici măcar oferta unei clinici din Ploiești, care caută un medic stomatolog, nu este realistă pentru zona noastră: medicului îi este oferit un salariu cuprins între 2.500 şi 5.000 de euro pe lună!
Spre exemplu, un cunoscut dezvoltator de proiecte imobiliare din Bucureşti recrutează un manager de vânzări şi marketing și îi oferă un salariu cuprins între 3.000 şi 5.000 de euro pe lună.

Asta se poate întâmpla, bineînțeles, pentru că dezvoltatorul imobiliar va realiza un profit atât de mare, încât își va permite să-și plătească managerul de vânzări cu minim 3.000 de euro. Nu este cazul în județul Vaslui, cum nu se întâmplă nici în celelalte domenii economice sau în servicii.

Dar nu se întâmplă nici pentru salarii între 500 și 1.000 de euro. Un exemplu concret: angajatorul cu cele mai multe aplicări pe platforma Bestjob în ultima săptămână a fost o rețea de clinici medicale care recrutează personal medical și administrativ (asistenți medicali, agenți relații cu clienții și personal recepție). Face acest lucru în cinci orașe din țară, niciunul din județul Vaslui, unde nu are un punct de lucru.
Pe platforma menționată, cele mai multe angajări în ultima săptămână s-au făcut în domeniile serviciilor, vânzări şi relaţii cu clienţii, iar cele mai bune oraşe pentru angajări au fost Bucureşti şi Timişoara. În oferta AJOFM Vaslui, locurile de muncă precum agent marketing sau consultant de vânzări sunt o raritate, cele de barman sau vânzător, care se plătesc, de regulă, cu salariul minim, se tot găsesc.

Cu 61,96% dintre salariați care au contracte individuale de muncă în zona salariului minim pe economie, județul Vaslui este pe locul patru la nivel național la acest capitol, după județul Maramureș (65,12% din total), urmat de Suceava (64,01%) și Vrancea (62,66%) și Vaslui (61,96%). De cealaltă parte, Municipiul București înregistrează cea mai scăzută pondere a contractelor individuale de muncă plătite la salariul minim (34,52% din total), urmat de Brașov (36,89%) și Sibiu (37,01%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.