Tudor Polak: „Sprijinim românii cu costurile facturilor în iarna aceasta, prin măsuri echilibrate şi adaptate situației economice”

0
859

„Prețurile facturilor la energie electrică şi gaze naturale vor fi plafonate în perioada sezonului rece”, transmite deputatul liberal Tudor Polak din Parlament, după ce, ieri, a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale. Pentru consumatorii casnici, se va acorda o compensație în valoare de maximum 0, 291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi de 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare.

„Sprijinim românii cu costurile facturilor în iarna aceasta, prin măsuri echilibrate şi adaptate situației economice”, transmite deputatul PNL de Vaslui Tudor Polak, după ce Parlamentul a adoptat Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 118/2021, pentru stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale.

Parlamentarul explică că modificările aduse Ordonanței de Urgență propun o serie de măsuri fiscal-bugetare care urmăresc limitarea efectelor financiare aferente creşterii prețurilor energiei şi gazelor asupra consumatorilor casnici, a profesioniştilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

„Am creat o schemă incluzivă, care să ofere sprijin unei categorii variate de consumatori. Legea prevede, de asemenea, facilități pentru persoanele domiciliate sau angajate în localități din Munții Apuseni sau Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 27/1996.

Schema de sprijin se va aplica pentru perioada 1 noiembrie-31 martie şi prevede: Pentru consumatorii casnici, acordarea unei compensații în valoare de maximum 0, 291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare. Prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează: prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh; prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh”, detaliază parlamentarul vasluian, secretar al Comisiei de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților.

„În cazul gazelor naturale, aceştia vor fi scutiți de la plata contravalorii accizei, a costurilor de transport și a tarifului de distribuție pentru primii 500 MWh consumați lunar. În cazul consumatorului vulnerabil, atunci când compensația în cauză este mai avantajoasă decât ajutoarele financiare prevăzute pentru consumatorul vulnerabil de energie, se va calcula diferența dintre compensarea prevăzută de prezenta lege şi ajutorul acordat pentru consumatorul vulnerabil. Prețul de referință în cazul energiei electrice este de 0, 68 lei/kWh, iar cel al gazelor naturale este în valoare de 125 lei/ MWh. Furnizorii de energie de energie se vor adresa lunar, pentru obținerea de deconturilor, la Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială. Schema de sprijin pentru clienții casnici va fi asigurată din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Muncii şi Protecției Sociale, în timp ce ajutorul pentru profesionişti şi IMM-uri va fi asigurat de Ministerul de Finanțe”, mai arată deputatul liberal.

Tudor Polak arată că în schema de sprijin se încadrează consumatorii al căror consum de energie electrică nu depăşeşte 1.500 KWh, iar în cazul gazelor naturale, echivalentul a 1.000 metri cubi la un factor de conversie de 10.6 kWh per metru cub pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. El precizează că se acceptă o abatere de 10% în avantajul consumatorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.