Consiliul Județean Vaslui continuă ajutor frățesc

0
459

Conducerea Consiliului Județean Vaslui va propune aleșilor locali să aprobe acordarea unei finanțări de 109.000 de euro pentru realizarea unui proiect ce privește modernizarea azilului de bătrâni și invalizi din Raionul Cimișlia, Republica Moldova. Este o altă sumă pe care autoritățile județene o trimite dincolo de Prut după ce, în ultimii ani, ajutoarele financiare au crescut. Anul acesta, în august, 62.500 de euro au fost alocați pentru reconstrucția acoperișului unui corp al Centrului de Sănătate din Anenii Noi. 

„Se aprobă finanțarea proiectului „Modernizarea Azilului de bătrâni și invalizi din raionul Cimișlia”, propus de Raionul Cimișlia din Republica Moldova, din bugetul propriu al Județului Vaslui pentru anii 2021 și 2022, cu suma de 109.000 Euro”. Este primul articol al unui proiect de hotărâre pe care conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui îl va propune spre aprobare consilierilor în ședința de vineri.

Finanțarea vine ca urmare a Înțelegerii de Cooperare cu Raionul Cimișlia din Republica Moldova, în scopul îmbunătățirii colaborării și susținerii dezvoltării economice și sociale a celor doua unități administrativteritoriale, semnat în 2005.

CJ Vaslui răspunde astfel unei adrese din partea Consiliului Raional Cimișlia din 15 iunie 2021 prin care instituția a solicitat această susținere financiară, pentru implementarea proiectului “Modernizarea Azilului de bătrâni și invalizi din raionul Cimișlia”, care are o valoare totală de 181.966,15 Euro. „Obiectivul general al proiectului este asigurarea unui confort sporit pentru beneficiarii azilului prin modernizarea sistemului de ventilare și termoizolarea clădirii”, se precizează în proiectul de hotărâre.

În virtutea relațiilor de înfrățire cu raioanele de dincolo de Prut, ajutoarele financiare pe care CJ Vaslui le acordă sunt frecvente.

În mai 2018, printr-o hotărâre inițiată de conducerea CJ, instituția vasluiană aloca suma de 22.500 de euro, bani cu care urma să se modernizeze intrarea în Secția de Urgențe a spitalului din raion, plus achiziția unei ambulanțe pentru nevoile unității spitalicești. Proiectul prevedea constructia unei copertine cu piloni la intrarea în Unitatea de primiri urgențe a spitalului raional Anenii Noi, de 210 mp, și achiziționarea unei ambulanțe second-hand. Unitatea medicală deservea pe atunci circa 130.000 de pacienți, inclusiv 14.000 din regiunea transnistreană.

Acelaşi spital din Anenii Noi a mai beneficiat de un nou ajutor vasluian, de această dată în valoare de 100.000 de euro, destinat realizării reparaţiei capitale a Secţiei de maternitate a Spitalului raional.

Aceste ajutoare pentru Anenii Noi nu au fost singulare, instituția stârnind și critici după ce, tot în 2018, președintele Dumitru Buzatu a propus, iar consilierii județeni au aprobat în unanimitate alocarea sumei de 70.000 de euro, din bugetul județului, pentru construcția de căsuțe în Tabăra de odihnă pentru copii și adolescenți din raionul Soroca, pentru ca, peste câteva luni, președintele CJ să propună un alt proiect în sprijinul „fraților, de această dată din raionul Strășeni: „Reconstrucţia capitală a acoperişului la blocul 3C (chirurgie) la Instituţia Medico-Sanitară Publică Spitalul raional Străşeni”, pentru care se aloca din bugetul județului suma de 94.098 euro. Alte 25.000 de euro au mers către reabilitarea drumului de acces către Cimitirul de Onoare din satul Stoianovca, raionul Cantemir, într-o primă etapă, urmând ca, pentru reabilitarea completă, să mai fie alocaţi alţi peste 140.000 de euro.

În august anul acesta, CJ Vaslui a propus un nou proiect de hotărâre privind aprobarea finanțării proiectului „Reconstrucția acoperișului blocului nr. 1 al Centrului de Sănătate secția MF Anenii Noi”, pentru care este propusă suma de 62.500 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.