Bursa, instrument pentru investițiile pe termen lung

0
489

În primul semestru al anului 2021, indicii Bursei de Valori București au avut o evoluție pozitivă, cu valori superioare celor înregistrate anterior pandemiei COVID-19. Indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, ce surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a avut o creștere de peste 37%, la 30 iunie 2021, comparativ cu luna iunie a anului trecut, conform Raportului privind evoluția pieței de capital în primul semestru al acestui an, elaborat de ASF.

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a crescut cu 48% în semestrul I al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, atingând nivelul de 9,19 miliarde lei. Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 30% în primele șase luni din anul 2021, comparativ cu același interval al anului precedent.

Piața de capital trebuie să joace un rol din ce în ce mai important în finanțarea nevoilor de dezvoltare a companiilor, dar să reprezinte, în același timp, și un instrument de investiții pentru populație. Diversificarea gamei de instrumente, puse la dispoziția investitorilor, reprezintă un pas semnificativ în procesul de promovare și de consolidare a bursei românești.

“Este evident că avem nevoie de investitori instituționali și de emitenți de calibru astfel încât Bursa de la București să devină un barometru real al economiei românești. Cred însă că la fel de important este și micul investitor, fiecare cetățean care își îndreaptă economiile spre a deveni investiții pe piața de capital. Bursa este un excelent instrument pentru investiții pe termen lung, fapt care ar trebui luat în considerare de populație”, subliniază Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu.

La finalul semestrului I al anului 2021, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 190,50 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 38% comparativ cu 30 iunie 2020. Cel mai diminuat nivel al capitalizării bursiere, 113,85 miliarde lei, a fost înregistrat în data de 18 martie 2020. Primul semestru al anului 2021 marchează revenirea capitalizării bursiere pe un trend ascendent.

Raportul privind evoluția pieței de capital, în primul semestru al anului 2021, poate fi consultat AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.