Cum vor începe elevii școala săptămâna viitoare?

0
607

Chiar dacă, în România, valul patru al pandemiei de SARS-CoV-2 a început să își facă simțită prezența binișor, pe 13 septembrie, când va debuta anul școlar 2021-2022, toți cei circa 60.000 de preșcolari, elevi și liceeni din județ vor merge efectiv la cursuri. Concret, cele 640 de unități școlare din județ vor funcționa normal, adică cu participarea zilnică cu prezența fizică a tuturor copiilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu se aplică atâta timp cât incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Pentru că, în primul an de pandemie, elevii din întreaga lume au pierdut mult fiind forțați să rămână în case și să studieze în sistem online, acum, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au emis un ordin comun prin care au stabilit că anul școlar 2021-2022, ce va debuta pe 13 septembrie, va începe în format fizic pentru toate ciclurile de învățământ. Concret, potrivit Ordinului nr. 5.196/1.756 din 2021 publicat în Monitorul Oficial nr. 8488 din 6 septembrie 2021, dacă rata incidenței cumulate este sub 6/1.000 locuitori, se va aplica scenariul „verde” pentru toate unitățile de învățământ. Acest lucru înseamnă participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Însă, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate va depăși 6/1.000 de locuitori, se va aplica scenariul „galben” pentru toate unitățile școlare din localitate. Asta înseamnă participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, precum și participarea zilnică, în sistem online, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special. Acest scenariu este valabil la o incidență a îmbolnăvirilor de peste 6/1.000 de locuitori, însă până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

Tot acest ordin comun prevede și că dacă rata incidenței cumulate este sub 6/1.000 locuitori, se va putea opta între scenariul „verde” sau scenariul „galben” pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității școlare.

La nivelul localităților unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. În această situație, activitatea didactică pentru preșcolari și elevi se desfășoară exclusiv online, cu excepția activităților de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale din învățământul special și special integrat, care se desfășoară cu prezență fizică în unitatea de învățământ. Activitățile de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sunt permise indiferent de scenariul în care se află localitatea sau unitatea de învățământ, inclusiv în carantină.

„Preșcolarii / elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă. Preșcolarii / elevii care locuiesc împreună cu o persoană diagnosticată cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă. Pentru preșcolarii / elevii menționați mai sus, conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional, inclusiv online”, se arată în Ordinul comun nr. 5.196/1.756.

Actul normativ prevede și că este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport / spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000 de locuitori. La o rată de incidență mai mare de 2/1.000 de locuitori, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Situația în județul Vaslui

La nivelul județului Vaslui, vorbim despre 640 de instituții de învățământ în care învață circa 60.000 de preșcolari, elevi și liceeni. Potrivit unei situații centralizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, vorbim despre: • educație timpurie (9.800 copii); • învățământ primar (16.668 elevi); • învățământ gimnazial (16.283 elevi); • învățământ de artă (

341 elevi); • cluburi sportive școlare (742 elevi); • învățământ liceal de zi (11.078 elevi); • învățământ profesional de zi (3.097 elevi); • învățământ cu frecvență redusă (989 elevi); • învățământ postliceal (163 elevi); • învățământ liceal seral (28 elevi); • învățământ special (119 elevi).

„În această perioadă, până la 10 octombrie 2021, efectivele de elevi suferă modificări motivate de retrageri, înscrieri sau reînscrieri, elevi proveniți din străinătate prin revenirea familiilor, astfel încât nu se poate vorbi de o situație statistică definitivată în acest moment. Conform planului de școlarizare, din totalul de clase propuse, nu s-au realizat 14 clase la liceu+școala profesională, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă a numărului de elevi. Din acest motiv, solicitările școlilor de a înființa noi clase, indiferent de forma de învățământ, cu respectarea minimului și a maximului de elevi pe grupă / clasă, vor fi aprobate în urma analizei în Consiliul de Administrație al ISJ. Însă, la acest moment, înscriși avem un total de 59.308 elevi, o cifră aproximativă care are la bază planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, fundamentat încă din anul școlar trecut, cu specificația modificării acestei cifre de școlarizare până la începutul lunii octombrie 2021”, ne-a declarat profesorul Pavel Toma, purtătorul de cuvânt al ISJ Vaslui.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește stocurile de dezinfectanți și de măști sanitare necesare începerii în condiții optime a noului an școlar, achiziționarea materialelor necesare igienizării s-a făcut pe baza unui necesar solicitat de la unitățile de învățământ, în funcție de spațiile pe care le au școlile și de numărul de elevi. Toate școlile au un stoc achiziționat deja, care urmează a fi completat în funcție de necesarul de materiale trimis.

„Elevii vor primi gratuit măștile standard și dezinfectanții la intrarea în instituție. La începutul anului școlar, vor exista în toate instituțiile de învățământ stocuri suficiente pentru cel puțin patru săptămâni, urmând ca necesarul să fie actualizat permanent”, a mai precizat inspectorul școlar Pavel Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.