Încă un caz de pestă porcină africană în județ, la Rateșu Cuzei

0
645

Pe 31 august, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Iași a confirmat, prin buletin de analiza, un caz de pesta porcina africana la porcii domestici dintr-o gospodarie aflata pe raza localitatii Ratesu Cuzei, comuna Rebricea. Imediat, a fost convocat, de către prefectul Marcel Lăudatu, la solicitarea DSVSA Vaslui, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane in confirmare la porcii domestici.

Sutoritățile fac din nou apel la crescatorii de porcine sa anunte de urgenta medicul veterinar in situatia in care apar modificari in statusul de sanatate al porcinelor din gospodariile proprii sau apar cazuri de mortalitate in randul porcinelor. De asemenea, este interzis consumul carnii de porc fara a fi efectuat examenul  tricineloscopic  al acesteia. In acest scop sunt rugati sa se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne in vederea efectuarii examenului trichineloscopic.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui și Instituţia Prefectului fac un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este 0800.826.787, e-mail: callcenter@ansvsa.ro iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, numarul de telefon este 0235421121, fax 0235 421278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.