Bârlădenii, invitați să joace fotbal, să pedaleze, să înoate și să alerge

0
633

Pentru a marca Săptămâna Europeană a Mobilității, municipalitatea bârlădeană în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui și câteva ONG-uri locale cu profil sportiv, organizează, peste doar câteva zile, diverse competiții de fotbal, ciclism, înot și cros pentru a promova inițiativele proprii în materie de mobilitate urbană durabilă, precum și creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative asupra mediului și calității vieții. Până vineri, la nivel național s-au înscris 20 de localități, iar la nivel internațional 2.283 din 45 de țări.

Săptămâna Europeană a Mobilității (SEM), în acest an marcată între 16-22 septembrie, a fost introdusă în 2002, la inițiativa Direcției Generale pentru Mediu și Transport din cadrul Comisiei Europene, pentru a-i determina pe șoferi să renunțe măcar o săptămână la mașinile poluante în favoarea unor mijloace de transport ecologice. Acțiunea își propune să promoveze formele alternative de transport ecologic, atrăgând atenția că mișcarea îmbunătățește calitatea vieții în orașe și, în același timp, reduce poluarea aerului și pe cea fonică, precum și numărul accidentelor și pe cel al persoanelor obeze.

Tema anuală pentru SEM 2021 este „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”. Tema aleasă în acest an dorește să aducă un tribut dificultăților cu care s-au confruntat Europa și întreaga lume în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, reflectă și oportunitățile de schimbare care rezultă din această criză sanitară fără precedent în Europa. Orașele și administrațiile urbane au elaborat, în mod creativ, răspunsuri adaptate în contextul pandemiei. În acest an, SEM dorește să evidențieze capacitatea de adaptare a orașelor, precum și realizările acestora, în încercarea de a continua în același ritm. Acțiunile începute anul trecut, printre care o mai mare mobilitate activă și utilizarea mijloacelor de transport cu emisii scăzute sau cu emisii zero, necesită o promovare suplimentară.

Bârladul se alătură miilor de orașe din Europa care, peste câteva zile, vor organiza diverse activități pentru a marca Săptămâna Europeană a Mobilității. Concret, Primăria Bârlad în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui și ONG-uri locale cu profil sportiv organizează, în zilele de 17, 18 și 19 septembrie, câteva activități sportive în aer liber la care sunt invitați copiii și tinerii din oraș. Astfel, pe 17 septembrie, începând cu ora 9.00, stadionul Municipal va găzdui prima ediție a turneului de fotbal „Select”, iar pe 18 septembrie, pe arterele cartierului Mihai Eminescu se va desfășura cea de-a treia ediție a concursului de ciclism și tineret. Ca și în anii precedenți, punctul de întâlnire al participanților este intrarea principală a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, competiția propriu-zisă urmând să înceapă la ora 9.00.

În aceeași zi, însă la ora 10.00, va avea loc prima ediție a Cncursului de înot „Sănătate prin apă”, adresat copiilor și tinerilor. Competiția se va desfășura în bazinul de înot din incinta Centrului de Revitalizare Corporală și Loisir. De asemenea, în zilele de 18-19 septembrie, începând cu ora 10.00, va fi organizat un târg sportiv în Piața „Victoriei” (pe platoul de lângă Hotel „Moldova”). Evenimentul aflat tot la prima ediție își propune să vină în fața copiilor și a tinerilor cu oferta sportivă a organizațiilor și asociațiilor de profil din Bârlad, participanții având ocazia să opteze să se înscrie la cluburi de rugby, atletism, gimnastică, karting, baschet, fotbal, tenis, judo, scrimă, kempo, înot, kickboxing, dansuri, tenis de masă, oină, șah, handbal, etc.

Nu în ultimul rând, pe 19 septembrie, de la ora 9.00, aleile Grădinii Publice vor găzdui prima ediție a Crosului copiilor. Vor putea lua parte copii din clasele pregătitoare și până în clasele a VIII-a, care se vor întrece pe diferite distanțe. Participanților li se vor oferi premii, diplome, tricouri personalizate și medalii.

De menționat că, la ediția din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității, până vineri, 10 septembrie, s-au înscris 2.283 de orașe din 45 de țări, inclusiv din Argentina, Columbia, Ecuador, Iran, Japonia și Peru care, între 16-22 septembrie, vor organiza diverse activități prin care doresc să marcheze SEM. Cele mai multe sunt din Spania (384 orașe), Austria (373), Turcia (355), Ungaria (237), Polonia (166) și Germania (110). La nivelul României s-au înscris 20 de localități, dintre care amintim Bacău, Bârlad, Buhuși, Caracal, Curtici, Dărmănești, Făgăraș, Mioveni, Moinești, Onești, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sibiu, Tulcea și Videle. Primăriile care vor să se înscrie o pot face prin intermediul platformei https://registration.mobilityweek.eu/login.php.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.