Asociația Astronomică „Sirius” Bârlad, la ceas aniversar: 20 de ani de performanțe!

0
777

Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad, care de-a lungul anilor a pregătit sute și sute de elevi bârlădeni pentru concursurile și olimpiadele naționale și internaționale, împlinește peste câteva zile 20 de ani de la înființare. În tot acest timp, o mână de elevi pasionați de astronomie ce au devenit membri ai AAS au obținut rezultate extraordinare la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică, au cucerit importante premii la concursurile internaționale organizate de NASA, Agenția Spațială Europeană și alte foruri de renume, au descoperit un asteroid, au măsurat raza Terrei prin metodele folosite în urmă cu 2.300 de ani, etc. Într-un cuvânt, au pus Bârladul pe harta lumii și în ceea ce privește activitatea astronomică…

Pe 20 septembrie 2021, se împlinesc 20 de ani de la înființarea Asociației Astronomice „Sirius” (AAS) Bârlad, al cărei președinte este profesorul de fizică Ioan Adam, cel care a inițiat Olimpiada Națională de Astronomie. Pentru a marca două decenii de activitate, AAS în colaborare cu o parte dintre partenerii săi au pregătit o serie de manifestări ce vor avea loc între 23-25 septembrie, acestea fiind anunțate ieri, 9 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Asociației, respectiv Corpul B al Școlii Gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.

„De-a lungul celor 20 de ani de activitate, prestigiul câștigat de comunitatea bârlădeană prin derularea multor proiecte naționale și internaționale, rezultatele obținute de preșcolari, elevi și studenți din Bârlad în diverse competiții regionale, naționale și internaționale, organizarea în fiecare an a unor sesiuni de observații la fenomene precum eclipsele de Soare și de Lună, tranzitul planetelor interioare peste discul Soarelui, maximul curentului meteoric Perseide, rapoarte ale membrilor AAS în baza de date a Organizației Internaționale de Meteori și a organizației International Astronomical Search Collaboration (IASC) prin descoperirea unui asteroid în campania din 2020 și a 16 posibili asteroizi în campania din aprilie – iulie 2021, selectarea pe baza performanțelor academice și participarea a doi membri ai asociației, elevi la Colegiul Național «Gheorghe Roșca Codreanu» – Alexandru Vătămanu în 2018 și Daniel Staicu în 2019, la Școala de Vară «Oxford for Romania», premiile obținute de revista semestrială «Pași spre infinit» editată de AAS, printre care premiul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, titlul de Laureat la Concursul Național «Reviste școlare» organizat de Ministerul Educației, titlul de Laureat la Concursul Național organizat de Asociația «Anellise» Iași este evidențiat și prin numeroasele interviuri la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Iași, Realitatea TV, etc… Tot meritul asociației este și introducerea de către Ministerul Educației în calendarul concursurilor școlare a Olimpiadei Naționale de Astronomie și organizarea primei ediții în 2003, la Liceul Teoretic «Mihai Eminescu» Bârlad, tot aici fiind organizată și ediția din 2008. Pe lângă numeroasele proiecte educaționale organizate de AAS în toți acești ani, în prezent lucrăm la un proiect vizând realizarea unei platforme de observare și valorificare a telescoapelor din dotarea asociației în parteneriat cu Școala Gimnazială «Episcop Iacov Antonovici» Bârlad”, a precizat prof. Adam, președintele AAS.

Două decenii de „Sirius”

În ceea ce privește activitățile aniversare pregătite de AAS, prima dintre ele este Conferința Națională a Societății Române pentru Astronomie Culturală (SRPAC), ediția a IV-a, programată pentru 23 septembrie (între 10.00-19.00) și 24 septembrie (între 09.00-18.00), în sala mică a Cinematografului „Victoria”. În cadrul acesteia, astronomi, specialiști în domeniul astronomiei și cadre didactice din țară și străinătate (Serbia, Republica Moldova) vor prezenta lucrări prin participare fizică / online la mai multe secțiuni. Bârladul va fi prezent la conferință cu lucrări prezentate de profesorii Ioan Adam, Maria Giușcă, Dan Horgan, și Ivona Măgdăliniș, educatoarea Diana Scântei și bibliotecara Geta Modiga. Tot în cadrul conferinței vor avea loc și lansarea cărții „Semne și simboluri astronomice în ornamentica tradițională din Bucovina”, scrisă de Dimitrie Olenici; lansarea numărului 45 al revistei semestriale „Pași spre infinit” și prezentarea unei expuneri privind noutățile legate de fenomenul OZN și/sau despre ipoteza hipercivilizațiilor (ipotetice civilizații apărute în Univers cu sute de milioane de ani înaintea noastră). Aceasta va fi susținută de dr. în matematică, informatician Dan Farcaș, președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN) și ing. Adrian Urzică, directorul executiv al ASFAN.

Pe 25 septembrie, de la ora 11.00, în sala de sport a Școlii „Episcop Iacov Antonovici” va avea loc vernisarea expoziției „Visând la aștri”, ce va cuprinde în jur de 300 de lucrări premiate în cadrul celor nouă ediții ale Concursului Naţional de Grafică, Pictură şi Fotografie „Visând la aştri” organizată de AAS. Manifestarea promovează grafica / pictura și fotografia cu specific astronomic, stimulează inventivitatea şi fantezia tinerilor cu preocupări în domeniul artei fotografice, obţine informaţii cât mai exacte despre evoluţia unui fenomen astronomic prin valoarea ridicată a fotografiilor, realizează schimburi de experienţă între tinerii artişti şi cei consacraţi în domeniu, promovează valenţele educative excepţionale ale  astronomiei, etc.

În aceeași zi și în aceeași locație, însă la ora 11.30, va avea loc festivitatea aniversară. Manifestarea va debuta cu prezentarea filmului documentar „20 de pași… prin Univers”, după care se vor acorda câteva sute de distincții și diplome aniversare și de excelență. Ulterior, vor avea loc intervenții din partea invitaților din țară și străinătate, vor fi prezentate mesaje video sau pe skype de la membrii de onoare ai AAS din Australia și membri AAS care activează pe diverse meridiane, se vor depăna amintiri de către foști și actuali membri și se vor face aprecieri asupra certitudinii prezentului și speranța viitorului. În încheiere, va fi susținut un moment artistic de către grupurile de tineri coordonați de profesorul de muzică Cornel Pleșu.

Nu în ultimul rând, tot pe 25 septembrie, însă după-amiază, oaspeții din țară și străinătate vor putea vizita Bârlad și zona limitrofă, dar și Mănăstirea Bujoreni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.