Mașinile fără RAR, coșmarul vasluienilor de pe strada Gheorghe Doja

De luni de zile, vasluienii de pe strada Gheorghe Doja (suburbia Moara Grecilor), trăiesc un coșmar. Lucrările de racordare la rețeaua de canalizare, urmate de lucrările de refacere a carosabilului, sunt îngreunate de mașinile, deloc puține, respinse la RAR, pe care proprietarii preferă să le lase parcate pe strada respectivă. Autoritățile se mișcă încet și sunt confuze, pasând între ele responsabilitatea rezolvării situației. Până se va întâmpla asta, rezidenții de pe Gheorghe Doja vor continua să facă slalom printre rable și, foarte posibil, vor asista la asfaltarea ”pe bucăți” a strazii pe care locuiesc.

Lucrările de racordare la rețeaua de canalizare au ajuns și în Moara Grecilor, fapt salutat de rezidenți. Ce a urmat după… probabil, cel mai potrivit cuvânt este ”coșmar”. Tentativele de reabilitare a străzii Gheorghe Doja, situată în imediata vecinătate a sediului Registrului Auto Român (RAR), au fost îngreunate / amânate / sistate (fiecare termen este la fel de corect) de multitudinea de mașini lăsate pe strada respectivă, până la rezolvarea problemelor. Vasluienii care locuiesc în zonă s-au obișnuit cu rablele parcate în fața caselor, un adevărat ”cimitir” de tărăboanțe, care ocupă chiar zona care urmează să fie reparată prin asfaltare. S-au obișnuit și nu prea, câtă vreme semnalele primite de la rezidenți încep să fie tot mai dese.

Unele mașini, spune un vasluian de pe Gheorghe Doja, stau abandonate câte trei sau patru luni, până cînd proprietarul reușește să o înscrie. ”Deoarece este destul de costisitor să aduci și să duci înapoi mașina pe platformă, aceasta neavând RAR-ul, proprietarii preferă să le lase pe strada noastră, ca de aici să le conducă în perimetrul instituției, atunci când sunt programați”, a explicat vasluianul.

Toate demersurile făcute de cetățeanul în cauză pentru desființarea ”cimitirului” ad-hoc au primit răspunsuri descurajante. ”Am discutat cu cei de la RAR, care cunosc situația, dar, neavând un cadru legal de acțiune și, mai mult, fără să le poată impune proprietarilor de mașini unde să își lase mașinile – lucru de înțeles, m-au îndrumat către Poliția Locală. Aici, mi s-a spus că ei nu pot interveni la mașinile care sunt parcate pe strada noastră, deoarece sunt parcate legal – lucru iarăși de înțeles. Le-am explicat că nu au RAR-ul și nici asigurare iar legislația spune că nu pot fi lăsate pe domeniul public. Nu au știut ce să îmi răspundă iar în final mi-au spus că nu este de competența lor. În ceea ce privește mașinile parcate pe trotuare, proprietarii acestora pot fi amendați doar dacă le au înregistrate în România; tot ce are număr străin, nu. De asemenea, nu le pot ridica, pentru că la Vaslui nu există un astfel de serviciu. În concluzie, m-am învârtit în cerc”, a mai spus vasluianul în cauză.

Dincolo de nebuloasa autorităților, o certitudine există totuși: lucrările de refacere a carosabilului, după lucrările efectuate, sunt masiv întârziate. Proprietarii mașinilor abandonate nu sunt de găsit, caz în care asfaltatorii își vor face treaba… ”pe bucăți”, printre ”parcele”, exact ca în cimitir!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.